Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA, a mezõgazdasági bizottság alelnöke, a bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A mezõgazdasági bizottság 1995. november 22-ei ülésén megtárgyalta a vagyoni kárpótlási eljárások lezárásával összefüggõ kérdésekre irányuló fenti törvényjavaslatot.

(12.30)

Mi, ellenzéki bizottsági tagok egyhangúlag nem tartottuk a javaslatot általános vitára alkalmasnak.

A javaslat kétségtelenül rendez néhány fontos, gyorsítást célzó kérdést. Ezek azonban többségükben technikai jellegûek. Amint azt képviselõtársaim, a bizottsági elõadó, Fodor Sándor képviselõtársunk szavaiból hallhatták, a javaslat nem lényegtelen kiegészítésekre szorul, és a szabályozási elvek sem megfelelõek, legfeljebb megfelelõekké tehetõk.

Azt is megállapította a többség, hogy a legfontosabb, égetõ kérdéseket a javaslat egyenesen kikerüli. A kisebbség a fenti megállapításokkal úgy ért egyet, hogy az ismertetett hiányosságok olyan mértékûek, annyire lényegesek, hogy módosításukkal és kiegészítésükkel nem oldható meg ez az egyébként valóban sürgõs és a kárpótlási folyamat lezárását célzó kérdéskör.

Álláspontunk szerint a leglényegesebb probléma az, hogy e folyamat lezárása csak akkor gyorsítható meg, csak akkor történhet megnyugtató rendezés, ha nem elsõsorban eljárási kérdésekrõl beszélünk, ha nem kendõzzük el a valóságos problémát; azaz, ha elsõsorban és elsõként arról beszélünk, hogy megteremtette-e a kormány a kárpótlásijegy-tulajdonosok, a kárpótoltak számára az értékpapírok befektetésének lehetõségét. Úgy ítéljük meg, hogy nem. Erre másfél év óta kapunk azóta sem teljesített ígéreteket.

Ilyen körülmények között szemforgatás komoly, érdemi munkának álcázni egy olyan törvényjavaslatot, amely csak technikai, határidõ-kérdésekkel foglalkozik, azokkal is hiányosan.

Már e törvényjavaslat bevezetõjében is azt olvashatjuk, hogy a kárpótlás végrehajtásával a mezõgazdasági üzemeknél elõállt vagyonvesztések csökkenjenek. Igen ám, de a kisemmizett, kifosztott eredeti kárpótlásra jogosultakon mikor akar segíteni a tisztelt kormány? A fentiek alapján a mezõgazdasági bizottság ellenzéki tagjai arra hívják fel a kormányt, hogy ezt a javaslatot vonja vissza, mert nem tartjuk alkalmasnak általános vitára. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

(A jegyzõi széket dr. Kávássy Sándor és dr. Kiss Róbert foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage