Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Alelnök asszony, köszönöm a lehetõséget. Tisztelt Államtitkár Úr! Békés város nagyközségben, amikor megtudták az ott élõk, hogy van lehetõség a földrendezésre, összeültek, megalakították a földrendezõ bizottságot, és igyekeztek a lehetõ legjobb megoldást találni annak érdekében, hogy a földkérdés rendezõdjék azon a településen. Szinte egyedülálló és példaértékû megoldást választottak a földrendezõ bizottság vezetõi, a településen: leültek és megbeszélték a feladatot a tsz vezetõségével, a települési önkormányzat vezetõivel. Így alakult ki az a megoldás, hogy mindenki egy az egyben kapja meg, 1000 forint/aranykorona-értékben, ne legyen licitálás, és ennek alapján mindenkinek fog jutni föld a településen. Négyszáz családot érintett ez a kérdés.

Ezzel a megoldással azt is elérték, hogy tulajdonképpen a téeszben is maradt olyan mennyiségû föld, hogy tovább tudott élni és tovább tudott dolgozni maga a téesz is. Eredetileg, ha nem egyeznek meg, akkor 80 000 aranykorona-értékre lett volna szükség a földrendezéshez. Így 59 000 aranykoronával meg tudták volna oldani úgy, hogy mindenki megkapja egy az egyben a földterületet, és tudják lehetõleg a birtokokat is közelíteni egymáshoz, hogy mindenkinek a megelégedésére ez jól mûködjék.

Minekutána megegyeztek, a második kárpótlási törvény kapcsán maga a tsz ezt felrúgta, és a fennmaradt, elsõ kárpótlás alapján fennmaradt földterületet, a 19 000 aranykorona-értéket vissza szerette volna szerezni.

(14.10)

Több esetben fordultunk segítségért, de nem kapott a település segítséget. Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy miért nem segített a minisztérium a gádorosiaknak. Várom válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage