Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Demeter Ervin MDF-es képviselõtársamhoz hasonlóan magam is az "olaj-gate"-rõl, vagyis az amerikai székhelyû HFT szerepérõl szeretnék tájékoztatást kapni. Úgy gondolom, nem elhanyagolható momentum, hogy a HFT-ben nem az 51 százalékos többségû állami tulajdonnal rendelkezõ OTP állítja az ügyvezetõt, hanem feltétlenül megbízik a kisebbségi tulajdonos Patkó Andrásban.

Csak megjegyzem, hogy tudomásom szerint miniszter úr és Patkó András évekig voltak kollégák a minisztériumban. Csak megjegyzem azt is, hogy tudomásom szerint Patkó András elõzõleg azon német cég New York-i érdekeltségén dolgozott, amely közremûködött az Ózdi Kohászati Üzemek privatizációjában. Mint közismert, az Ózdi Kohászati Üzemek a privatizációt követõen tönkrement, hatalmas munkanélküliséget hagyva maga után, úgy, hogy még ráadásul a magyar államnak kell kártalanítania a német céget.

Csak megjegyzem azt is, hogy tudomásom szerint ugyanez a német New York-i érdekeltség egy olajüzletben mintegy egymilliárd dollár veszteséget okozott a saját német anyacégének, és emiatt a kirendeltséget felelõsségre is vonták.

Ilyen elõzmények után nyomatékosan újra felmerül a kérdés, hogy a magyar- orosz minisztériumközi szerzõdésben magyar részrõl miért pont az amerikai HFT- t jelölték ki az orosz-magyar export-import, illetve olajkereskedelem koordinálására.

További kérdéseim: mivel foglalkozik a HFT valójában? Megelégszik-e a kõolajimport koordinátori szerepével? A probléma az, hogy tudomásom szerint nem elégszik meg ezzel, hanem - nyilván a kormány megbízásából - egyéb áruk, például élelmiszerek kereskedelmérõl, hat új tárolóhely létesítésérõl, valamint a magyar energiaszektor privatizációjáról is tárgyal az orosz féllel. Mi az igazság e tárgyalásokkal kapcsolatban?

Végül szeretném megkérdezni, hogy az egész ügyben van-e szerepe és ha igen, milyen az Agroil Rt.-nek, amelyben tudomásom szerint Pál László, a Mol Rt. elnöke is áttételesen tulajdonos. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage