Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Azt hiszem, hogyha egy képviselõ tisztában van az elõzményekkel, akkor egy minisztertõl, egy kormánytól százszor inkább elvárható lett volna, hogy egy ilyen fontos koordinátori szerepkör kijelölésénél megnézze az elõzményeket.

Sajnos nem gyõzött meg arról, hogy miért pont az amerikai székhelyû HFT-t és nem egy magyar céget bízott meg a minisztérium az orosz-magyar szállítások koordinálására. A világ egyetlen országa sem engedheti meg magának, hogy saját kereskedelmének érdekközpontja ne az országon belül legyen, erõs állami érdekérvényesítéssel.

Miniszter úr továbbra sem oszlatott el minden gyanút arra vonatkozóan, hogy ebben az ügyben a kormányzat részérõl megengedhetetlen személyi összefonódások lehetnek a magyar állam kárára. Az európai kultúrkörben, az európai demokráciákban etikailag megengedhetetlen ugyanis, hogy például állami alkalmazott miniszter vagy államtitkár fia államközi szerzõdés következtében, függetlenül a pénzmozgástól, bárminemû szerephez jusson. Vagy hogy egy minisztérium ne mérlegelje körültekintõen, hogy milyen céget bíz meg egy államközi szerzõdés koordinálásával. Ellenkezõ esetben olyan visszaélési lehetõségeket teremtünk, hogy kizárjuk magunkat az európai kultúrállamok körébõl, elveszítjük szalonképességünket.

Mindez rossz üzenet a társadalomnak, olyan rossz üzenet... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ lejártára.).., hogy a jövõ nem a tisztességes gazdálkodásé. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage