Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Pál László volt ipari miniszter és Dunai Imre jelenlegi ipari miniszter nemcsak a HFT-t ékelte be a magyar-orosz olajüzletbe, hanem az Agroil Kereskedõház Rt.-t is. Pál László 1995. június 6-án Safranyik orosz energetikai miniszterhez írott levelében a következõket írja.

"Fentieken túlmenõen van szerencsém ezúton tájékoztatni a miniszter urat arról, hogy a magyar cégek a Mol Rt. meghatározó részvétele mellett megalakították az Agroil Kereskedõház Rt. közös vállalatunkat, amelyet Kurámin úr, az Olajiparosok Nemzetközi Business Klubjának elnöke, egyben az Orosz Föderáció nemzetiségi és regionális politikájával foglalkozó minisztériumának elsõ miniszterhelyettese is támogatott. Kezdetben ezen cég feladata az, hogy részben olajszállítások ellentételezéseként az oroszországi olajtermelõ régiók élelmiszer-ellátásával kölcsönösen elõnyös megoldást találjon."

Miniszter Úr! Ön bizonyára jól tudja, hogy az Agroil Rt. cégbírósági bejegyzése szerint a Mol ebben a vállalatban 40 százalékos tulajdonos, tehát nem többségi tulajdonos. A többséget az Intraverz Rt., a Hydea Kft., az Olajvállalkozók Nemzetközi Business Klubja és a Keleti Piacokért Alapítvány teszi ki. Ezek mögött a cégek mögött Hujber Ottó, az MSZP vállalkozói tagozatának elnöke áll, valamint közvetlen érdekeltsége van ezen cégekben Pál Lászlónak.

Miniszter Úr! Szokásos dolog-e, hogy egy miniszter hivatalos kormányközi levelezéseiben saját érdekeltségeit ajánlgatja? Hogyan tudja Pál László, a Mol jelenlegi elnöke képviselni a magyar érdekeket, ha már miniszter korában arra törekedett, hogy magának, illetve az MSZP-hez közel álló cégeknek juttasson az olajpiacból?

Miniszter Úr! Mi az oka annak, hogy ön ezt a helyzetet és gyakorlatot nem szüntette meg minisztersége idején? Várom válaszát. (Nagy taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage