Tímár Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

TIMÁR ISTVÁNNÉ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény az 1995. évi XLVIII. törvénnyel történt módosítása úgy rendelkezik, hogy 1996. szeptember 30-át követõen annak a személynek folyósítható jövedelempótló támogatás, aki 1995. július 1-je és 1996. szeptember 30-a között legalább 90 napot töltött munkaviszonyban.

Kérdés, hogy mi történik azokkal, akiknek a megjelölt idõszakban nem sikerült a 90 nap munkaviszonyt összegyûjteni. A problémát és annak nagyságrendjét érzékelni lehet, ha összevetjük a munkaerõpiac jellemzõ adatait.

Az Országos Munkaügyi Központ 1995 szeptemberi kiadványa szerint a hó végi zárónap összesen 491 400 munkanélkülit tartott nyilván. A hónap folyamán a rendelkezésre álló álláshelyek száma 36 600. Az újonnan jelentkezett munkanélküliek száma lényegesen meghaladta a bejelentett új álláshelyek számát a mezõgazdaságban, de felülmúlta a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás területén is, és nem sokkal maradt alatta a többi ágazatban sem. Figyelemre méltó arány az is, hogy a nem pályakezdõ regisztrált munkanélküliek 46,5 százaléka volt jogosult a jövedelempótló támogatásra, és csak 34,9 százalékuk kapott munkanélküli-járadékot.

A munkanélküli ellátásból kikerültek több mint felének a járadékra vagy segélyre való jogosultsági idõ lejárta miatt szûnt meg az ellátása, nem azért, mert közben munkát talált. A felsorolt adatok összhasonlítása alapján nagy valószínûséggel feltételezhetõ, hogy jövõ év szeptember végén számos munkanélküli ellátás nélkül marad, mert nem tudja összegyûjteni a 90 nap munkaviszonyát. Az önkormányzatok által szervezett... (Az elnök megkocogtatja poharát, figyelmeztetve az idõ leteltére.)... közhasznú munka sem tudja felszívni ezt a létszámot, elsõsorban forráshiány miatt. (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát. - Közbeszólás: Lejárt az idõ!) Bocsánat! A kérdésemet már az elején föltettem, csak szerettem volna ezt indokolni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage