Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Asszony! Ön is tudja jól, a szociális törvény szabályozta ezt az ellátást, amely a munkanélküli-ellátást kimerítõk számára egy jövedelempótló támogatást korlátlan ideig biztosított. Sajnos ma már tudjuk azt, hogy mindez egyértelmûen arra ösztönözte az érintetteket, hogy passzív ellátásra hagyatkozzanak. Nem cél természetesen, hogy az érintettek szociális ellátását bizonytalanná tegyük, de azt mindenképpen szeretnénk elõsegíteni, hogy a munkaerõpiacra visszakerüljenek.

Az az új rendszer, amelyet a stabilizációs törvény életbe léptetett, pontosabban a foglalkoztatási törvény módosítása most lehetõséget ad számukra egy olyan tevékenységre, 90 napos közhasznú munkára, amely azután újabb 24 hónapos ellátásra ad jogalapot. Ez egy átmeneti rendelkezés, ami 1996. szeptember 30-áig tart.

(14.30)

Már figyelemre méltó tapasztalatok vannak. 1995 októberében 220 ezerrõl 192 ezerre csökkent a jövedelempótló támogatásban részesülõk száma. A foglalkoztatási költségek 70 százalékát vállalja át az állam az önkormányzatoktól és ennek a fedezetét a pótköltségvetés biztosította.

A program 1996-ban is folytatódni fog a Munkaerõpiaci Alap Foglalkoztatási Alap részébõl támogatottan. Azok, akik szeptember 30-ig nem tudnak jogot szerezni újabb 24 hónapos ellátásra, havonta átmeneti segélyben részesülhetnek, de úgy becsüljük, hogy az érintettek kisebb része szorul majd erre az ellátásra, hiszen sokan legalizálják eddigi munkájukat, mások pedig - a foglalkoztatási feltételek változása miatt - nem tartanak igényt az újabb ellátásra.

Ugyanakkor január-februárban az Országgyûlés elé terjesztjük majd a szociális törvény módosítását is, amely a jövedelempótló támogatások eddigi rendszerének az átalakítását is jelenti. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage