Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Talán tárjuk egy kicsit szélesebbre az olajkaput; ismét olaj-gate. Az eddig elhangzottakból is világosan látszik, hogy a magyar-orosz olajüzlet számos vállalkozó fantáziáját megmozdította, és az üzleti világ egy jól körülhatárolt körét érdemi cselekvésre is ösztönözte.

A bonyolítás körül feltûnt cégek egy részénél ismertek a tulajdonosok és a részvevõk, és sok, kimondottan erre a célra létrejött társaságban magyar állami tulajdon is szerepel, például az Agrolízing Rt. 34 százaléka a Bábolna Rt. tulajdonában van, és az Agroil Rt. részvényeinek 40 százalékát a Mol Rt. birtokolja. Tekintettel arra, hogy állami tulajdon és magántulajdon ebben az esetben együttmûködik, úgy ítélem meg, hogy közérdekû kérdésnek kell lennie azt tisztázni, hogy kik is azok a magántársaságok, amelyek mûködtetik az állami tulajdont, a gyakorlati ügyvezetésben szinte csak õk vesznek részt.

Két külföldi bejegyzésû, az üzleti világban a tevékenység leplezését szolgáló módon bejegyzett cégrõl, egyrészt a liechtensteini Ost-West Alapítványról, másrészt az Egyesült Államokban Delaware államban bejegyzett Finexrõl azonban nem tudni, hogy kik állnak mögötte és õket milyen szándékok vezérlik.

Tekintettel arra, hogy ez a két cég részt vesz a magyar-orosz olajszállítás lebonyolításában, és hangsúlyozom, állami tulajdonú javakat is mûködtet, tisztelettel kérdezem miniszter úrtól, van-e tudomása arról, hogy milyen cégek és személyek rejtõznek a Finex mögött; van-e tudomása arról, hogy kik rejtõznek a Vaduzban bejegyzett alapítvány, az Ost-West Stiftung mögött; és végül: ön megoldottnak látja-e az állami tulajdonosok érdekeinek érvényesítését a kialakított üzleti konstrukcióban.

Várom szíves válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage