Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök Asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Ellenzéki képviselõtársaimmal öt kérdést tettünk föl miniszter úrnak, az öt kérdésre félig-meddig kaptunk választ. Engedje meg, hogy egy hatodik kérdéssel egészítsem ezt ki, annak reményében, hogy erre a kérdésre válaszolni fog.

Az "olaj-gate" ügy befejezõ kérdéseként arra kérdésre kívánok öntõl választ kapni, vajon van-e valamilyen összefüggés az orosz államadósság magyarországi felhasználása és az olajügyben érintett magyar és külföldi cégek között.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a külföldi cégek többségérõl, amelyeket korábban már itt említettek képviselõtársaim, dokumentumok alapján bizonyítható, hogy nem külföldiek, csak külföldön történt a bejegyzésük. (Közbeszólás a jobb oldalról: Így van.) Azok mögött magyar állampolgárok, magyar vállalkozók állnak.

Hogy az orosz államadósság törlesztése milyen módon történik, akkor vetõdött fel komolyan, amikor Pál László Mol Rt.-hez történt kinevezésével párhuzamosan Gyürke Sándor volt moszkvai nagykövetet nevezték ki a Mol Rt. igazgatótanácsának tagjává.

Tisztelt Miniszter Úr! Abban reménykedtünk, hogy a volt moszkvai nagykövet kinvezésével a Mol igazgatótanácsában talán lépések történnek az orosz államadósság nyersanyaggal, nevezetesen olajjal történõ kompenzációjára. Ez bizonyíthatóan nem történt meg, helyette az Agrolízing és a Wagonlízing Rt. kapott lehetõséget hasznosításra. Ezekben a cégekben - ahogy Szilágyiné Császár Terézia képviselõtársam említette - a liechtensteini Ost-West Alapítvány és az amerikai Finex is szerepel tulajdonosként.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat: Mi az oka, hogy az orosz államadósság felhasználásában az MSZP-hez közel álló, az MSZP vállalkozói tagozatát vezetõ személy cégei kapnak lehetõséget?

Mi volt emellett a moszkvai nagykövet kinevezésének szakmai oka?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage