Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Minden évben tavasszal megújul a természet... (Derültség.).., kizöldül a határ, kirügyeznek a fák, mindenkinek a lelkében... (Általános derültség. - Taps a bal oldalon.)... - a mondat végén tessenek tapsolni -... megújul a remény, hogy az az év sikeres lesz neki, anyagiakban, egészségben gazdag.

1995-ben a magyar népnek nem volt tavasza, mert ez a kormány beterjesztett egy olyan csomagot, amely elvette a házasulók kedvét...(Derültség.).., elvette a gyermekvállalók kedvét, s elvette a reményt, hogy ez a kormányzat betartja az ígéretét.

(15.10)

Az átalakulás összes terhét rátette a kisemberek vállára. (Zaj, közbeszólások.) Több ezer közalkalmazott, több ezer köztisztviselõ elbocsátását kellett megejteni. (Közbeszólások.) Növekedtek a létfenntartási költségek, és eszembe jutott: esetleg meg lehetne kérdezni a miniszterelnök urat, hogy a valóban kimagasló jövedelmet élvezõ személyek esetében van-e valami megszorító intézkedés? Esetleg nem cserélik-e le a miniszterek, az államtitkárok a gépkocsijaikat? Lecserélték 144 millióért. A tévé elnökének, a rádió elnökének a fizetését csökkentik-e, hisz ez az ország nagyon nehéz helyzetben van?

Az írásban föltett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy nem lehet megmondani, mennyi a tévéelnök fizetése, mennyi a rádióelnök fizetése, mert ez sérti az adatvédelmi törvényt, sérti a munka törvénykönyvét, mert az érintettek nem járultak hozzá ahhoz, hogy ezt az ország nyilvánosságával közöljék.

Föltettem egy másik kérdést, hogy milyen jogszabály alapján állapították meg a havi félmillió forintot, mert a közalkalmazotti törvény erre nemigen ad lehetõséget. Ismét jött a válasz: a fizetés titok, úgyhogy nem lehet megmondani, hogyan jutott erre a következtetésre a kinevezõ.

Igen ám - tisztelt képviselõtársaim -, de azért én vártam, vártam, hogy a köztársaság kormánya beterjessze a '96. évi költségvetési törvényjavaslatot. Mert ahogy a '95. évi törvényjavaslat tartalmazott egy rovatot, hogy a Magyar Rádió igazgatójának a havi fizetése félmillió forint, ugyanúgy - képviselõtársaim - az elõttünk fekvõ '96. évi költségvetésrõl szóló törvényjavaslat ismét tartalmaz egy rovatot, hogy 541 666 forint a rádió elnökének a fizetése.

Erre figyelemmel - ha nyilvánosságra hozták az adatot korábban is és késõbb is - akkor az adatvédelmi törvény már nem védi, hiszen nyilvánosságra került; tehát valamilyen törvényt megsértett a miniszterelnök úr - vagy az adatvédelmi törvényt, vagy a képviselõk jogállásáról szóló törvényt, vagy pedig a közalkalmazottakról szóló törvényt. Ezért kérném miniszter úr válaszát, hogy melyik törvény megsértésében tetszik elmarasztalni a miniszterelnököt. Köszönöm szépen. (Taps az MDF, a KDNP és a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage