Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A KFKI-ban, ahol kutatóreaktor mûködik, átmeneti jelleggel kiégett fûtõelemeket tárolnak. Vita alakult ki az elmúlt évben arról, el lehet-e választani az üzembe helyezést a kiégett fûtõanyagok biztonságos tárolásától. Volt, aki azt az álláspontot képviselte - az egyik korábbi fõigazgató -, hogy nem. Volt, aki - az Atomenergia Bizottság szakbizottsága - azt mondta, hogy elválasztható.

Kérdezem miniszter úr véleményét:

Melyiket tekinti felelõs álláspontnak?

A megépült pihentetõ medence mennyi idõre oldja meg a tárolást?

További problémaként jelentkezik a kutatóreaktor tartalmi mûködése. Idézve egy akadémikustól: "A kutatóreaktor arra való, hogy neutronokat termeljen. A reaktor segítségével rádioaktív izotópok is elõállíthatók. Sajnos e termék iránti piaci igény az elmúlt évtizedben jelentõsen csökkent. A másik alkalmazási terület, a neutron-radiográfia hatékony anyagvizsgálati módszer lehetne, de a fizetõképes kereslet erre is rendkívül alacsony."

Tisztelettel kérdezem miniszter urat, voltak-e körültekintõ pénzügyi és gazdasági számítások az újraindítás elõtt? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage