Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megköszönni önnek a válaszát, de egy dologra szeretném a figyelmét felhívni. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy önhibáján kívül, de az ön válaszában szereplõ korrekt választási törekvés nem fogadható el számomra. Ugyanis 1992 novemberében merült fel a hulladékok elhelyezésének biztonságossága úgy, mint az újraindítás feltétele. Azonban '93 áprilisában, tehát 4-5 hónap eltelte után a jelenlegi fõigazgató már azt a tájékoztatást adta, hogy új, korszerû tárolót építettek. Tehát ez vonatkozik erre a területre.

Azt nem értettem igazán és azért tettem fel a kérdést, hogy biztonságos-e ez a tárolás, mert ez meglepõen rövid idõ alatt történt meg, ha számításba vesszük az engedélyezési eljárást, a tervezést és építkezést. Ez az a probléma, ami miatt fel kellett vetni. Továbbá a miatt a probléma miatt is, amit az elõzõ interpellációmban Baja miniszter úrnak jeleztem, hogy vajon a tájékoztatás megfelelõ-e. Bár nem ennek az interpellációnak a része, de a tájékoztatásra hadd utaljak annyiban, hogy tulajdonképpen a nukleáris baleset- elhárítási kormánybizottság sem tartotta elegendõnek azt a tájékoztatást, amit annak idején adtak, hiszen kormánybizottsági határozatban döntöttek arról, hogy ez év december 31-ig valamifajta olyan tájékoztató anyagot készítenek el, ami felkészíti a környezõ lakosságot az esetleges balesetveszélyre.

A másik dolog, ami miatt szót kell emelnem, a terület veszélyeztetettsége. Ha igazak a sajtóhírek, akkor e terület, a reaktor fölött sportrepülõgépek szoktak elszállni. Ez potenciális veszélyt jelent, és sajnos már nem egy eset volt ebben az évben, amikor valamilyen fajta ilyen szerencsétlenség történt. Tehát a sportrepülés kapcsán szóba kell hogy jöjjön, hogy ezt a területet szabályozni szükséges.

Végezetül egyetlen egy dolgot, ez pedig az, hogy ez a fajta technológiakutatási módszer, amit a KFKI-ban végeznek, kicserélhetõ egy olyan módszerre, ahol rövidebb felezési idõvel folytatódnak a kutatások. Összefoglalásul azt tudom mondani, hogy olyan rendezetlen viszonyok vannak még, amiket át kell gondolni, és bár érzem az ön javító szándékát, sajnos a válaszát emiatt nem tudom elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage