Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az Állami Számvevõszék vizsgálata súlyos szabálytalanságokat derített ki a címzett támogatásból megvalósítandó pásztói kórház ügyében. Megállapította, hogy a beruházó önkormányzat eltért az érvényes versenyszabályoktól, az indítás évében nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, mindezeken túl a kivitelezés is jelentõsen eltért a korábban jóváhagyott építési tervdokumentációtól. Mindezekre való tekintettel kezdeményezte a Számvevõszék a beruházás felfüggesztését.

Ugyanakkor azonban - mint képviselõtársaim is tudják - a szakmai program megváltoztatása és az ehhez szükséges költségvetés sorsáról való döntés kizárólag a parlament kompetenciájába tartozik. Ez a javaslat nyilván idekerül, önök elé.

A Népjóléti Minisztérium viszont az idei intézményi átvizsgálás során nehéz helyzetbe került - pont a pásztói kórház kapcsán is, hiszen egyik oldalról rendelkeztünk egy hatályos parlamenti döntéssel, a másik oldalon viszont az intézmény fekvõbeteg-ellátó kapacitásai a megyei lakosság ellátása szempontjából részben megkérdõjelezhetõek.

Most úgy látjuk, hogy újra felül kell vizsgálni a megyei fekvõbeteg-ellátás helyzetét, és ennek keretében kell majd kialakítani a pásztói térség lakossága biztonságos ellátásához szükséges minimális szakmai programot.

A döntést tehát a parlamenti tárgyalás után fogjuk tudni meghozni Pásztó ügyében.

Engedjék meg azonban, hogy a kórház ügye kapcsán nagyon röviden felhívjam képviselõtársaim figyelmét a címzett támogatásból megvalósuló kórházi rekonstrukciók kapcsán általában jelentkezõ néhány visszásságra. A napokban átvizsgáltuk az összes kórházi rekonstrukció helyzetét, és bizony, azt kellett találnunk, hogy rendszeres a költségtúllépés, nagyon sok helyen térnek el a kivitelezés során a jóváhagyott szakmai programtól, tehát úgy érezzük, hogy általában is intézkedéseket kell tenni, hogy a közpénzek felhasználását szigorúbban ellenõrizzük ezen a területen is.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage