Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Úr! Romániában - mint ön is tudja - a magyar nyelvû oktatást korlátozó törvényt fogadtak el.

Ma ért véget az az éhségsztrájk Erdélyben, amely a romániai magyar közöség esélyegyenlõsége érdekében kezdõdött október 23-án.

Az állami szintû nyelvi diszkrimináció miatti jogos fölháborodás közepette a bukaresti egyetemen folyó magyar képzésrõl s annak helyzetérõl jóval kevesebbet tud a hazai közvélemény. A bukaresti egyetem hungarológiai tanszékének nincs önálló költségvetése a dologi kiadásokra, fejlesztésre. A tanszék legnagyobb problémája a jegyzetek és a tankönyvek hiánya. Az egyetem könyvtára az 1989-es decemberi utcai harcok során porig égett. Mára az épületet már helyreállították, és a könyvtárat részben pótolták. A magyar nyelvû könyvek pótlásáról azonban senki sem gondoskodott. Márpedig nehéz úgy megismertetni a magyar kultúrát azokkal a román fiatalokkal, akik érdeklõdnek iránta, ha nem kapnak kezükbe egy Ady-kötetet vagy Bibó István írásait.

Továbbá azoknak a romániai magyaroknak a képzése sem folyhat magas szinten, akik ugyancsak ezen a tanszéken tanulnak.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, mit tett e probléma megoldása érdekében. Szándékában áll-e a minisztériumnak az elégett könyveket pótolni, vagy akár egy alapmûvekbõl álló könyvtárat adományozni?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage