Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyûlés honvédelmi bizottsága a figyelembe veendõ tényezõk és a várható következmények alapos mérlegelése alapján, széles körû és beható vita után túlnyomó többséggel, 15 igen és 1 nem szavazattal támogatja a H/1775. számon benyújtott, a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erõk kötelékében korlátozott létszámú magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát és az Országgyûlésnek elfogadásra ajánlja.

Ezzel együtt az Országgyûlésnek a honvédelmi bizottság egyhangú szavazattal bizottsági módosító javaslatot is beterjesztett, amely az eredeti elõterjesztés bizonyos pontosítását és finomítását tartalmazza, épülve és alapozva dr. Szabad György úr módosító indítványára.

Tisztelt Képviselõtársaim! A honvédelmi bizottság a határozati javaslat alapvetõ elemének annak kimondását tekinti, hogy a Magyar Köztársaság katonai erõvel is részt kíván venni a délszláv fegyveres konfliktus befejezését és a béke megteremtését célzó békeszerzõdés végrehajtásának biztosításában, ellenõrzésében. Teszi ezt azért, mert az ország érdekei, politikai, de különösképpen gazdasági, valamint biztonsági tekintetben ezt igénylik. Mivel a konfliktus befejezése normalizálja gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainkat, javítja a Magyar Köztársaság biztonságának helyzetét, csökkenti és reméljük, megszünteti az egyik konkrét és forró legnagyobb veszélyforrást.

A Magyar Köztársaság részvétele a békefolyamatban, annak katonai erõvel és eszközökkel történõ biztosításában megfelel külpolitikánk alapelveinek és nemzetközi elkötelezettségünknek. Akár ENSZ-tagságunkból, akár pedig az euro- atlanti integrációhoz, ezen belül a NATO-hoz való közeledési, majd teljes jogú tagsági igényünkbõl, partneri kapcsolatunkból, elhatározottságunkból indulunk ki.

Az AWACS-repülõgépek hazánk légterében történõ õrjáratozásának engedélyezése már tükrözte az Országgyûlés ez irányú elkötelezettségét, amelyet csak megerõsített az a múlt heti döntés, amellyel lehetõvé tettük országunk déli körzetében bázis kialakítását, amely várhatóan egy évig részt fog venni a boszniai küldetésben tevékenykedõ katonai erõk logisztikai biztosításában.

A honvédelmi bizottság sokoldalúan megvizsgálta a kiküldendõ katonai alakulat lehetséges feladatát, jellegét, felszerelését és természetesen nagyságát is. S úgy vélte, érdekeinknek, szándékainknak és politikánknak leginkább megfelelõ mûszaki alegység kerülne kiküldésre, mintegy 500 fõs nagyságrendben, és tevékenysége megfelel ennek.

(17.30)

Egyetértünk azzal, hogy a tevékenység körzete a térségnek inkább nyugati része, Horvátország és Bosznia, amely egybeesik az amerikai hadsereg várható felelõsségi területével és övezetével, báziskörlete pedig Horvátországban e térség határától harminc kilométerre lenne.

Azt is fontosnak tekintjük, hogy a magyar mûszaki alegység a klasszikusan és nemzetközileg is közismerten értelmezett mûszaki feladattal önálló szervezetként az IFOR keretében és a boszniai hadmûveleti parancsnokság közvetlen irányításával kerüljön alkalmazásra.

Vita tárgyát képezte e mûszaki alegyeség helyszíni védelmének és ezzel összefüggésben fegyverzetének kérdése is. A bizottság túlnyomó többsége - nem vitatva a közvetlen magyar védelem elõnyeit - úgy vélte, hogy megfelelõ szervezéssel és szoros együttmûködéssel az IFOR erõivel nyújtott védelem elfogadható. Ezzel összefüggésben természetesen a magyar katonai vezetésre komoly feladatok hárulnak.

Két kérdést tartott a bizottság fontosnak megvizsgálni, az egyik katonai- szakmai jellegû, de rendkívül fontos. Úgy véljük, hogy a személyi kiválasztás tekintetében az önkéntesség biztosítása mellett a tapasztalat, a szakmai felkészülés, a gyakorlati készségek, valamint a szükséges technika megbízhatósága és színvonala meghatározó követelmények.

A bizottság meggyõzõdött arról, hogy a NATO-szakértõk objektív véleménye szerint a kiküldendõ magyar mûszaki alakulat technikai eszközeinek színvonala eléri, sõt egyes tekintetekben meghaladja a nyugat-európai színvonalat.

Fontosnak tekintjük azonban általában azt is, hogy a költségtényezõk arányosak-e azzal az erõfeszítéssel, amit az ország tesz. Úgy gondoljuk, hogy a mintegy maximum másfél milliárd forintos költség, ami várható, arányos lesz azzal a céllal és eredménnyel, amit el kívánunk érni.

Mindezek elemzése és összevetése alapján a honvédelmi bizottság úgy véli, hogy a Magyar Honvédség részvétele e folyamatban nemzetközi politikai elkötelezettségünk, katonai integrációba történõ felvételünk, és nem utolsósorban az egész térség békéje szempontjából nemcsak nemzetközi érdek, hanem nemzeti érdek, és kikerülhetetlen döntési kötelezettség. A meghozandó döntés nagy horderejû és a maga nemében az elsõ, mely magyar katonai kontingens külföldi, jelesül boszniai kiküldésére és egyéves mûködtetésére ad a kormánynak felhatalmazást. Tudatában kell lennünk annak, hogy e döntésnek lehetnek kockázatai, de azt is látni kell, hogy ezt a kockázatot olyan ésszerû mértékre le lehet csökkenteni, amely már vállalható.

Azt szeretném kérni a bizottság és a magam nevében, hogy az Országgyûlés fogadja el ajánlásunkat, tárgyalja meg és a módosításokkal együtt - amelyeket az alkotmányügyi bizottság és a honvédelmi bizottság tett - fogadja el a határozati javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage