Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Elõször is szeretném leszögezni, hogy a Független Kisgazdapárt egyértelmûen a NATO-hoz való csatlakozás híve, a békepartnerséget támogatja, és frakciónk ebben egységes álláspontot foglal el.

A magyar csapatok jelenleg szóban forgó, délszláv területre történõ kiküldésével kapcsolatban a következõket szeretném leszögezni. A Független Kisgazdapárt úgy értékeli, hogy a NATO ügyében mi elég sok tényleges segítséget nyújtottunk már, nemcsak szavakban, hanem tettekben is. Ha belegondolok, hogy több éve felderítõ repülõgépek repülnek fölöttünk, a délszláv területek háború alatti idõszakában, és ott harci cselekményeket végeztek olyan gépek, amelyek fölöttünk repültek át; akkor ez egy konkrét részvétel volt ebben a délszláv ügyben.

Azonkívül a Független Kisgazdapárt egyhangúlag egyetértett a NATO utánpótlása kapcsán az amerikai logisztikai hely kijelölésével, megfelelõ biztosításával, elhelyezésével, valamint egyhangú sz vazattal járult hozzá a taszári repülõtérnek a használatához is, támogatva ezt a megoldást.

Azonban ezzel az új fejleménnyel, hogy bemenjünk Horvátországba és Boszniába, és ott különféle tevékenységeket végezzünk - hídépítés és útkarbantartás, útfenntartási munkák -, ezzel a Független Kisgazdapárt azért nem tud egyetérteni, mert nem tartjuk helyesnek, hogy magyar egyenruhában magyar katonák, ha csak a legkevésbé felszerelve fegyverzettel, tehát csak önvédelmi fegyverekkel is, oda bemenjenek, ott ebben részt vegyenek. Ennek indokolására néhány szót.

A történelmi okok elég rossz emlékeket keltenek mindenkiben, aki a történelmet figyelte, és különösen ezen a területen. Ezzel nem akarok részletesen foglalkozni.

Keleti miniszter úr említette, hogy a vajdasági magyarok is helyeslik, és állítólag nekik jobb lenne, ha a magyar csapatok részt vennének ebben az akcióban hídépítéssel és útfenntartással.

(18.10)

Ez valóban elhangzott különféle helyeken, azt hiszem, a honvédelmi bizottságban is, elhangzott a hatpárti tárgyalásnál is. Azonban a mai újságból úgy értesültem, hogy akár Páll, akár Egresi úr, a vajdasági magyarok vezetõ politikusai - egyetértve azzal, hogy a logisztikai támaszpontok és a repülõtér használatát lehetõvé tesszük az amerikai csapatoknak - aggodalommal nézik azt, hogy mi átmegyünk, határainkat elhagyjuk, és ott bármi cselekményt végezzünk, mint magyar katonák.

Továbbmenve: szükséges a jószomszédi viszony kialakítása, mert reméljük, hogy a béke bekövetkezik, reméljük, hogy konszolidálódnak, rendezõdnek a viszonyok, és nekünk igen nagy szükségünk van arra, hogy szomszédainkkal megfelelõ viszonyunk legyen. Tudom azt, hogy lengyel, cseh és más csapatok harci egységeket küldenek a békefenntartás érdekében a NATO-val közösen erre a területre, azonban az õ határaik nem közvetlenek a szerbekkel és horvátokkal. Ennek következtében késõbb, a béke folyamán biztosan nem volna pozitív, ha ezekbe a dolgokba beavatkoznánk, én ezt így érzem, és így érzi Független Kisgazdapárt is. A magyar határokat nem lehet ezer kilométerrel odébb tenni, nekünk mindig itt kell maradni, már régen nem lesznek NATO-csapatok, nem lesznek amerikai csapatok, remélem, nem lesz szükség folyamatos békefenntartásra sem, de mi akkor is szomszédok maradunk.

Szeretném befejezésül még ennél a résznél elmondani azt, hogy nem olyan régen McKenzie tábornor úr, a NATO egyik fõtisztje volt itt, a honvédelmi bizottságnál tisztelgõ látogatást tett, a honvédelmi bizottság tagjai fogadták. A beszélgetés folyamán McKenzie tábornok úr kifejtette annak idején, nem oly régen, pár hete vagy egy hónapja, hogy õ megérti a magyar helyzetet, megérti a szomszédos viszonyt, és ezért õ a maga részérõl azzal ért egyet, ha mi itt ilyen támaszpont létesítését lehetõvé tesszük a NATO vagy amerikai csapatoknak, azonban õ nagyon is megérti és egyetért azzal, hogy mi lehetõleg fegyveresen, magyar egyenruhában erre a területre ne menjünk. Tehát úgy látszik, vannak, akik megértették a mi problémánkat, külföldiek, NATO- fõtisztek, -tábornokok, mint McKenzie tábornok.

Befejezésként szeretném közölni, hogy a Független Kisgazdapárt, mint már többször kinyilatkoztatta a hatpárti egyeztetések folyamán, és a sajtóból is lehetett róla értesülni, egyhangúlag nemmel fog szavazni e javaslattal kapcsolatban. Nemmel fogunk szavazni és remélem, hogy a parlament képviselõi, akik majd az igen vagy nem gombot meg fogják nyomni, saját felelõsségük, saját lelkiismeretük szerint fognak szavazni, és figyelembe veszik azt a lehetõséget, hogy a béke törékeny, még törékenyebbek a békefenntartási lehetõségek, mert hisz Szarajevóból és környékérõl és egyéb helyekrõl komoly jelzések vannak, hogy ebben a békében nem mindenki ért egyet, és bizony lesznek ellenállások, lesznek problémák, lesznek atrocitások. Tehát oda kiküldünk magyar katonákat, magyar fiatalokat építeni hidat, karbantartani utat, és ha esetleg atrocitás éri õket és meghalnak magyar katonák, akkor gondoljon bele minden képviselõ, hogy az az õ felelõssége is, és így kérem a gombot megnyomni. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage