Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A név szerinti szavazást jegyzõ képviselõtársaim összesítik, a szavazás eredményérõl ezt követõen fogom tájékoztatni önöket. A szavazatszámlálás alatt folytatjuk a határozathozatalt, ezért megkérem képviselõtársaimat, hogy foglalják el a helyüket.

Az ajánlás 54. pontjában Kis Gyula a törvényjavaslat új paragrafussal történõ kiegészítését javasolja, amelyben a gyermeknevelési kedvezmény bevezetésére tesz javaslatot. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen szavazattal, 149 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Zaj.)

Megkérem képviselõtársaimat, tekintve, hogy még hosszú szavazás elõtt állunk, hogy próbáljunk egy kicsit türelemmel és megértéssel lenni egymás iránt; nem fogjuk tudni egymást túlkiabálni.

Az ajánlás 55. pontjában Sasvári Szilárd a törvényjavaslat 37. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint a lakáscélú felhasználás céljából megkötött betétszerzõdés alapján legfeljebb 100 ezer forint összegû adó évi megtakarítás 30 százalékával lehessen csökkenteni az adóalapot. A bizottságok nem támogatják, frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 216 ellenszavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 59. pontjában Csapody Miklós a törvényjavaslat 37. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. A javaslat szerint a lakáscélú kedvezmények köre bõvüljön társasházak esetében a felújítási alapra befizetett legfeljebb évi 60 ezer forint befizetés 20 százaléka után igénybe vehetõ adókedvezménnyel. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 227 ellenszavazat, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 60. pontjában Sasvári Szilárd a törvényjavaslat 38. §-ának módosítását javasolja, melyben a lakáscélú hitelek havi törlesztésének adócsökkentõ tételét magasabban kívánja megállapítani. Frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés támogatja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen szavazattal, 235 ellenszavazat, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 63. pontban Garay István és képviselõtársai a törvényjavaslat 40. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolják, amelyben az összevont adóalap adóját kívánják a kötelezõ jellegû szakképzés és továbbképzés költségei meghatározott részével csökkenteni. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen szavazattal, 205 ellenszavazat, 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 65. pontban Bogárdi Zoltán a törvényjavaslat 40. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja, amelyben az egyéb kedvezmények körét kívánja a mezõgazdasági tevékenységet folytatókkal kapcsolatosan bõvíteni. A bizottságok nem támogatják, frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés támogatja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 237 ellenszavazat, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(21.10)

A 66. pontban Wekler Ferenc és képviselõtársai a törvényjavaslat 40. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Eszerint az összevont adóalap megállapításakor az összjövedelembõl legyen levonható a helyi adó összege, ha azt magánszemély költségei között nem számolhatja el.

Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 151 igen, 157 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 74. pontban Zsigmond Attila a törvényjavaslat 45. §-a (2) bekezdése a) pontjának módosításával a kifizetõ adóelõleg megállapítására irányuló elõírásokat kívánja a törvényjavaslattól eltérõen megállapítani.

A kulturális bizottság támogatja, a költségvetési és gazdasági nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 104 igen, 199 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 81. pontban Zsigmond Attila a törvényjavaslat 49. §-a (1) bekezdésének módosításával azt javasolja, hogy az adóelõleg összege az adótábla szerinti adó és a már levont, illetve befizetett adóelõleg különbözete legyen. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen, 222 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A második ajánlás 12. pontjában Csépe Béla a törvényjavaslatot új fejezettel és paragrafussal javasolja kiegészíteni, amely az egyéni vállalkozó külön adójára állapít meg szabályokat. A bizottságok nem támogatják. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 240 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 88. pontban Brúszel László és Kristóf István a törvényjavaslat 50. §.-a (1) bekezdése a) pontja harmadik alpontjának elhagyásával az átalányadózás választhatóságának feltételeit, az átalányadózás megkezdését megelõzõ teljes adóév vonatkozásában kívánják bõvíteni. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a költségvetési és gazdasági bizottság nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen, 221 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 90. pontban Göndör István a törvényjavaslat 50 §-a (1) bekezdése b) pontja második alpontjának kiegészítésével az átalányadózás feltételeit az átalányadózás megkezdésétõl tágabban állapítja meg. A gazdasági bizottság támogatja, a költségvetési, az alkotmányügyi bizottság nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 227 ellenszavazat és 43 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 98. pontban Göndör István a törvényjavasalat 51. §-a (2) bekezdésének módosításával szövegpontosítást javasol. A gazdasági bizottság támogatja, a költségvetési, az alkotmányügyi bizottság nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 9 igen szavazattal, 272 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 135. pontban Fodor Sándor és Karakas János a törvényjavaslat 74. §-a (1) bekezdése felvezetõ szövegének és az a) pontjának módosítását, valamint ezzel összefüggésben a (3) bekezdés kiegészítését javasolják, amelyben a földjáradékból származó jövedelemre irányuló elõírásoknak a törvényjavaslattól eltérõ megállapítását javasolják. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi nem. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 128 igen, 190 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A második ajánlás 28. pontjában a kulturális bizottság a 79. § új bekezdéssel történõ kiegészítésével a felhatalmazások körének kiegészítését javasolja. A javaslat nem kapta meg a költségvetési bizottság szükséges támogatását, de mivel a kulturális bizottság kijelölt bizottság, szavaznunk kell. Támogatja-e ezek után a tisztelt Országgyûlés a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 102 igen, 213 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 152. pontban Nádori László és Páva Zoltán a törvényjavaslat 1. számú melléklete 4/7. pontjának módosítását javasolja, amelyben az egyes tevékenységekhez kapcsolódó adómentes bevételek körében meghatározott tárgyjutalmak értékhatárát kívánják felemelni. A bizottságok nem támogatják. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 136 igen, 168 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 156. és a kiegészítõ ajánlás 18. pontjában Bakonyi Tibor és Hidasi Rezsõ a törvényjavaslat 1. számú meléklete 4. pontjának új alpontokkal történõ kiegészítésével az iskolai szövetkezetben megszerzett jövedelem meghatározott részének, valamint az ösztöndíj adómentességét javasolja. A bizottságok nem támogatják. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 124 igen, 201 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 162. pontban Nádori László és Páva Zoltán a törvényjavaslat 1. számú melléklete 8/7. pontjának módosításával azt javasolják, hogy a természetbeni juttatások közül az edzés és verseny résztvevõinek tagsági viszony keretében történõ meghatározott ellátása legyen adómentes. A bizottságok nem támogatják. S a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 110 igen, 203 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 174. pontban Zsigmond Attila a törvényjavaslat 3. számú melléklete, amely a költségek elszámolásának szabályait állapítja meg, bevezetõ szövege (2) bekezdésének módosításával a törvényjavaslat 40. § (2) bekezdésére hivatkozik vissza, amely a szellemi tevékenységet folytató magánszemély kedvezményeirõl rendelkezik.

A módosító javaslat összefügg Zsigmond Attilának az ajánlás 177., 178., 180., 181., 182., 183., 184., 185., 186., 187., 188., 189., 190., 192., 193., 195., 196., 197. és 198. pontjaiban levõ indítványaival, ezért ezekrõl együtt szavazunk.

A módosító javaslatok mindegyikét támogatja a kulturális bizottság, a többi bizottság azonban nem támogatja. S a tisztelt Országgyûlés!

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 117 igen szavazattal, 198 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(21.20)

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslat 30. §-ához benyújtott T/1571/185/1. számú módosító javaslatról az Országgyûlés név szerinti szavazással a következõk szerint döntött: "igen" szavazat 187, "nem" szavazat 157, "tartózkodás" 3.

Mindezek alapján bejelentem, hogy az Országgyûlés a módosító javaslatot elfogadta. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Zaj.) Egy kis figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés. (Szalay Gábor kér szót.) Szalay Gábor képviselõ úr szerint mirõl nem szavaztunk?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage