Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Az Állami Számvevõszék ellenõrzõ, törvényhozást segítõ munkája mellett szólni kell a nevezett intézmény továbbképzõ tevékenységérõl is.

Az Állami Számvevõszék dolgozói 1994-ben a Hajdú-Bihar megyei VII. számú választókerület polgármesterei, jegyzõi és gazdasági tevékenységet végzõ dolgozói számára sokrétû továbbképzést tartottak Hajdúszoboszlón.

(0.30)

Ezen tanácskozás tematikája példaértékû volt, ezért kívánok errõl szólni.

A Számvevõszék dolgozói rámutattak arra a nevezett tanácskozáson, hogy miképpen lehet javítani az önkormányzatok gazdálkodásának biztonságát és szabályosságát. Elemezték, hogy hogyan lehet elégséges információt biztosítani a különbözõ döntésekhez.

Igen hasznos gondolatcserét eredményezett a vállalkozói önkormányzatokról szóló téma is.

Az Állami Számvevõszék dolgozói a továbbképzésen ismertették az önkormányzatok kötelezettségvállalásának szabályait. Az eszmecserén résztvevõk megismerkedtek az önkormányzatok vagyongazdálkodásával, a vagyonmegállapítás gondjaival, a vagyonmérleg elkészítésével, a vagyon szerkezetével. Az elõadók elemezték az önkormányzatok cél- és címzett támogatásának eredményét és hiányosságait is.

A továbbképzés nemcsak azáltal volt hasznos, hogy országos tapasztalatokra építve meghatározta az önkormányzati gazdálkodás legfontosabb feladatait, hanem azért is, mert a polgármesterek segítséget kaptak településük gondjainak megoldásához.

A tapasztalatok alapján a jövõben is célszerû választókerületenként vagy több választókerületet összevonva hasonló eszmecseréket megvalósítani az önkormányzatok gazdálkodó tevékenységének javítása érdekében.

Itt is megköszönöm az Állami Számvevõszék vezetõinek, dolgozóinak a hajdúszoboszlói továbbképzésen való eredményes részvételt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage