Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Elõterjesztõ! Sajnálom, hogy kénytelen vagyok ilyen hajnali órán vitatkozni - de nem érdemben - javaslatukkal. Nem érdemben, mert én is tudom, hogy szükséges annak a célnak az elérése, amit ez az önálló indítvány megcélzott. Mellette viszont azért nem tudok érvelni, mert az én véleményem is és a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportjának a véleménye is az, hogy erre a módosításra talán jobb terület lett volna vagy a most sorra kerülõ szövetkezeti törvénymódosítás, vagy pedig a szövetkezeti törvény átfogó módosításába kellene ezt minél sürgõsebben beilleszteni.

Jogi aggályaim vannak ugyanis. Az elsõ a legkisebb súlyú, ez azt jelenti, hogy munkaviszonyban töltött idõrõl beszél a javaslat. Ez a munkajogi fogalom a hatályos munkajogi szabályozást megelõzõ munkajogi szabályokban ismert kategória volt, tehát 1992. július 1-je elõtt bizonyos munkajogi juttatásokra való jogosultságra adott lehetõséget ez a beszámítás.

(1.00)

Ezen idõtartamok alatt egyébként nem mindig történt munkavégzés, tehát maga a fogalom ezért nem stimmel.

A súlyosabb aggályom az, hogy ez a javaslat viszamenõleges hatállyal kívánja figyelembe venni azt az idõszakot, amire vonatkozik. A jogalkotásról szóló törvény pedig határozottan azt mondja, hogy a jogszabály kihírdetését megelõzõ idõre nem állapíthat meg kötelezettségeket.

A harmadik pedig, ami - azt hiszem - szintén meggondolást érdemel, hogy az 1992. évi II. törvény, a szövetkezeti átmeneti törvény már nincs hatályban, leszámítva bizonyos rendelkezéseit.

Feltétlenül meg kellene vizsgálni, hogy ez a módosító indítvány olyan rendelkezésre vonatkozik-e, amelyik hatályban van. Éppen ezért nagyon szeretném, ha az alkotmányügyi bizottság tisztázná ezeket a jogi aggályokat. Mert ha ezek léteznek, akkor így ez az indítvány nem fogdható el, ha pedig tisztázhatók, akkor lehet arról beszélni, hogy érdemben tárgyaljunk róla. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage