Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz számos módosító indítványt nyújtott be a nemzetbiztonsági törvényjavaslathoz kapcsolódóan, három csomagban: Gyuricza Béla, Wachsler Tamás és Trombitás Zoltán képviselõtársam, illetve jómagam neve alatt.

A módosítócsomagom egy jelentõs csoportja ehhez a kérdéshez kapcsolódik, azaz a nemzetbiztonsági szolgálatok szervezetrendszerét javasoltam átalakítani. Jeleztem az általános vitában azt, hogy megítélésünk szerint ennek a nagy jelentõségû törvényjavaslatnak az elfogadása teremtett volna kiváló alkalmat arra, hogy átgondoljuk az elmúlt öt év tapasztalatait és levonjuk ebbõl a megfelelõ következtetéseket. Hiszen emlékezetes, hogy 1990- ben az úgynevezett Dunagate-ügy kapcsán alakult ki a titkosszolgálatoknak az a szervezeti rendszere, amely ma több szakértõ, sõt a szolgálatok több munkatársa véleménye szerint is - és ezekkel a véleményekkel a mi véleményünk megegyezik - túlhaladottnak tekinthetõ, részben szakmai indokok alapján, de hangsúlyoznám azt a gazdasági helyzetet is, amelyben ez az ország jelen pillanatban van.

(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyûlés alelnöke foglalja

el.)

Azt gondoljuk, hogy egy megszorító gazdaságpolitikai intézkedéssorozat kellõs közepén talán nem alaptalan az a megállapítás, hogy egy ekkora országnak egy ilyen gazdasági helyzet mellett talán sok öt titkosszolgálat. Ugyanakkor azt is jeleztem az általános vitában, hogy egy, elsõsorban a kormányt terhelõ mulasztást egy képviselõ vajmi kevés eséllyel tud pótolni, hiszen egy ilyen nagyságrendû, egy ilyen jelentõségû átalakítás bizony alapos szakértõi elemzéseket, alapos megfontolást igényel, és egy, ha nem is hirtelen felindulásból, hanem elõre megfontolt szándékkal beadott módosító indítvány azonban mégsem vállalhatja át ezt az elõkészítõ munkát.

Ugyanakkor tisztában voltam azzal is, hogy az általam benyújtott módosító indítványok, noha jeleznek egy szándékot, jeleznek egy, általunk talán járhatónak tartott irányt, nem számíthatnak a Ház többségének és az elõterjesztõnek a támogatására. Nem is volt több a szándékom ezzel, mint egy szimbolikus jelzés.

A miniszter úr a bizottságban, illetve már azt megelõzõen az elõterjesztése során az expozéjában jelezte, hogy a kormány, illetve a kormánytöbbség hajlik egy olyan megoldásra, amely alapján ennek a törvényjavaslatnak, pontosabban már elfogadott törvénynek a mûködését egy viszonylag rövid idõ után a kormány kész áttekinteni, és úgy e tekintetben, mint más tekintetben is a felmerült tapasztalatokat egy esetleges törvénymódosítás formájában leszûrni és érvényesíteni.

Jobb híján számunkra ez a megoldás a jelen körülmények között elfogadható. Ezért tehát azt szerettem volna bejelenteni a téma jelentõségének aláhúzása mellett, hogy az erre vonatkozó módosító indítványaimat ennek az ígéretnek a fényében vissza fogom vonni a szavazás elõtt. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage