Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Sebõk képviselõtársam felszólalására szeretnék egészen röviden reflektálni.

Megértem képviselõ úr aggályait és jobbító szándékát és különbözõ további garanciák törvénybe építését. Nyilván hosszú élettapasztalata indokolja és magyarázza ezeket a fenntartásokat.

Egyetlenegy dologra szeretnék kitérni, amely úgy fogalmazódott meg hozzászólásában, hogy a miniszter az egyik bizottsági ülésen támogatott, a másik bizottsági ülésen nem támogatott egy kérdést. Ez valóban így történt. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén örömmel üdvözöltem azt a módosító javaslatot, amely úgy hangzik, hogy mindig ellenzéki képviselõ legyen ennek a fontos bizottságnak az elnöke.

Ugyanakkor az alkotmányügyi bizottságban ennek jogszabály-szerkesztési és egyéb szerepeltetési kételyei jelentkeztek. A Házszabályban lehet-e ilyesmit rögzíteni? Lehet-e kétharmados törvényben? Lehet-e olyan törvényben rögzíteni ezt a kritériumot, amely tulajdonképpen nem a képviselõk tevékenységérõl szól és mégis csak egy jelentõs korlátozása a mindenkori parlamentnek, akkor is, ha most azt gondoljuk, hogy ez egy igen jó elképzelés.

Nos, ezek a kérdések kerültek az alkotmányügyi bizottságban megtárgyalásra és végül az ott kialakult álláspontnak, hangulatnak megfelelõen én is elfogadtam, hogy nem lenne szerencsés, ha ez ebben a jogszabályban így megjelenne.

Az alkotmányügyi bizottság ülését követõen munkatársaimmal és képviselõtársaimmal is beszélgettem errõl a kérdésrõl, s ezt az ellentmondásos állapotot feloldandó szeretném itt most a képviselõ úrnak is és a tisztelt Háznak is jelezni: eredeti álláspontom mellett maradok és ezt a garnaciát - mégha nem is szép, nem is elegáns jogi megoldás, ugyanakkor mégiscsak garancia - , ebben a törvényben kell rögzíteni. Szeretném bejelenteni, támogatni fogom a szavazásnál Sebõk képviselõtársam indítványát, hogy mindig ellenzéki képviselõ töltse be ennek a fontos bizottságnak az elnöki tisztét.

Köszönöm szépen. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage