Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Amiért én szót kértem, lényegében már Dávid Ibolya képviselõtársamtól megkaptam talán a pozitív választ, ha jól értelmeztem a felszólalását. A 118. pontban rögzített módosító javaslatomról van szó. Mert hiszen a kérdésem az lett volna, hogy mi történt, a pártok miért adták föl a döntési szabadságukat. Errõl én részletesen beszéltem az általános vitában elhangzott felszólalásomkor. Én úgy vettem észre, hogy ez kedvezõ fogadtatásra talált. Most, amikor megkaptam az ajánlásokat, meglepetéssel tapasztaltam, hogy mind a három bizottság még egyharmados többséggel sem támogatta, tehát gyakorlatilag elvetették. Képviselõtársaim! Hát higgyék el azért, hogy egy parlamenti demokráciában képtelenség, hogy egy parlamenti párt helyett egy kormánypárti képviselõ dönt. Hát hol történhetik ez meg? Még akkor is, hogyha a Ház elnökérõl van szó. Ezt véleményem szerint nem lehet megengedni.

Mivel elvetették, és nyilván a szavazásnál nem kerülhet döntésre, én azért javasolnám, hogy aki velem ért egyet, akkor kérem, adjon be csatlakozó módosító indítványt, vagy a nemzetbiztonsági bizottság mint kompetens bizottság adjon be csatlakozó bizottsági indítványt.

(13.00)

De kérem, az nem engedhetõ meg, hogyha a választópolgárok által független párt bejutott a parlamentbe, helyette bármilyen ügyben - legyen az kormánypárti frakció, legyen az ellenzéki frakció - egy személy dönthessen. Ez teljes egészében azt jelenti, hogy a párt elvesztette a szuverenitását, elvesztette a döntési szabadságát.

Kérem, még egyszer, aki ebben az ügyben tud még tenni, mielõtt a végszavazásra kerül sor, nagyon szívesen venném, ha ezen indokaimat elfogadnák és akkor ténylegesen helyreállítanánk e téren is a demokráciát. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage