Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Elõször Gyuricza Béla képviselõ úrnak az ajánlás 57. pontjában tett felvetésével vagy módosító indítványával kapcsolatban a következõt mondanám.

Ahány kormány, annyi kormánynak van kabinetje; tehát minden kormány '90-tõl megalkotta a maga rendeletét, amelyben meghatározta, hogy milyen kabinetjei és ezeknek milyen feladataik vannak. Ebben az értelemben a kabinetek a kormány munkaszervei, és ilyen munkaszervezete a kormánynak a Nemzetbiztonsági Kabinet is, meghatározott feladatokkal és a kormányrendeletben meghatározott szereplõkkel és résztvevõkkel. Amennyire tudom, nemrég volt a kezemben ez a rendelet, gyakorlatilag ebbe a kabinetbe eljut minden olyan információ, amely ebben a módosító indítványban szerepel. És ha jól tudom, a kabinet tagjai a szolgálatok vezetõi. Lehet, hogy tévedek; de a felügyelõ miniszter biztosan.

A másik dolog: Wachsler Tamás képviselõ úr felszólalásában megemlítette azt az aggályát - nem akarok belebonyolódni a Házszabállyal kapcsolatos polémiába -, miszerint nem biztos, hogy ebben a szuper bizottságban - ahogy õ mondta -, tehát a nemzetbiztonsági bizottságban érdemleges dolgokat tudhatnak meg a képviselõk, ha olyan az éppen hatalmon lévõ kormánypárt, amilyen. A dolgok pillanatnyi állása szerint, a következõképpen néz ki ez az ügy. Eljárása során a bizottság bárkit meghallgathat; így a minisztert, a fõigazgatót és a szolgálatok munkatársait is, egyszer. Másodszor: ténymegállapító vizsgálatot folytathat le, amely során betekinthet a szolgálatok birtokában lévõ, az adott ügyre vonatkozó összes iratba. Azért ezek nem akármilyen dolgok.

Végül kezdeményezheti a miniszternél a szükséges intézkedések megtételét. Én azt gondolom, ha ilyen jogosítványai - nem akarom egyébként továbbsorolni - , ilyen jogosítványai vannak egy parlamenti bizottságnak egy ilyen területtel kapcsolatban, akkor igenis indokolt bizonyos kivételes követelményeket támasztani velük szemben. Én elismerem, hogy a Házszabálynak való megfelelés bizony csikorgós, és igen sok problémát vet fel, de valamit valamiért. Én úgy gondolom, hogyha a parlamenti ellenõrzést erõsíteni akarjuk - és erõsíteni akarjuk -, akkor ennek ellentétje az, hogy a bizottság tagjaival kapcsolatban bizonyos követelményeket támaszt a törvényjavaslat. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt a két perc leteltére.) És ez a dolognak a lényege; az összes többi technikai és jogalkotói lelemény ügye csupán. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage