Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Dávid Ibolya képviselõ asszony felszólalásához szeretnék megjegyzést fûzni; tehát a jogorvoslat problémakörében.

Hadd mondjam el, hogy eredetileg, még beterjesztés elõtt a törvényjavaslatnak volt egy olyan változata - és ezt valamennyi parlamenti párt megismerhette az elõkészítés során -, amelyben a jogorvoslat külön fejezetben szerepelt, éppen alkotmányossági kifogások során került ki. Én ezeket az alkotmányossági kifogásokat megalapozottnak vélem, de ennek ellenére sajnálom, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak ez a jogorvoslati szervként való mûködése, jóllehet az egyes szakaszokban benne van, de nem jelenik meg kellõképpen elkülönítetten a törvényben.

Én most azt hiszem, teljesen függetlenül attól, hogy vajon a panaszjognál szerepel-e a titkos információgyûjtéssel kapcsolatos panaszok kérdésköre, a törvény, amennyire lehetséges, ebben a rendkívül bonyolult összefüggésrendszerben mégiscsak lehetõvé tesz jogorvoslatot, éppen annál fogva, hogy a nemzetbiztonsági bizottság képes olyan tényfeltárásra, amely megalapozza aztán akár a bírósági eljárást is. Hiszen a jogsértettnek joga van, módja van a bírósághoz fordulni, és gyakorlatban ez csak azáltal tud érvényesülni, ha megkapja ehhez az anyagot a nemzetbiztonsági bizottságtól. És nagyon jelentõsnek tartom azt a Wachsler és Trombitás képviselõ urak által benyújtott és az elõterjesztõ által támogatott, valamennyi bizottságon keresztülment javaslatot, amelyik azt mondja, hogy ez a vizsgálat akkor is megindul, ha a bizottság egyharmada támogatja. Vagyis tulajdonképpen, amennyire lehetséges, kiküszöböli azt a politikai elemet, hogy a többség esetleg nem járul hozzá a vizsgálathoz politikai okból.

Lejárt a két percem. Szeretnék majd felszólalni az 5., 6. ponttal kapcsolatban; akkor talán visszatérek, most köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage