Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A 141. és a 136. pontban módosító indítványt nyújtottam. A 136-osra szeretnék kitérni, egyébként ezt a pontot érintette Kövér László képviselõ úr és Sebõk János képviselõ úr is módosító indítvánnyal.

Ez a pont azt mondja, hogyha a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársa a szolgálatok jogellenes mûködését észleli, észrevételérõl írásban jelentést tehet a miniszternek. A miniszter köteles a bejelentést kivizsgálni, valamint a vizsgálat elrendelésérõl és annak eredményérõl a bizottságot tájékoztatni.

E szakasz módosítására azért tettem javaslatot, hogy kerüljön ki belõle az "írásban jelentést tehet", és kerüljön be helyette, hogy "köteles jelentést tenni" a szolgálatok munkatársa, ha a szolgálaton belül észleli a jogellenes mûködést.

Ugyanezeket a javaslatainkat a bizottság nem támogatta, de én szeretném még egyszer meggyõzni az elõterjesztõt és a kormányzó párti képviselõket, hogy bizony ez egy nagyon fontos szabály. Fontos azért, hogy ne a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársa mérlegelje azt, hogy "ugyan én látom, hogy ez egy jogellenes tevékenység, és majd az én mérlegelésemtõl függ, hogy a miniszternek bejelentem, de ha bejelentem, akkor a miniszterre már mindenféle kötelezést ír elõ ez a törvényjavaslat". Én azt szeretném elérni, hogyha a szolgálatok munkatársa jogellenes tevékenységet észlel, legyen köteles a minisztert, ha nem is írásban, lehet, hogy rögtön és telefonon, de értesíteni.

Az alkotmányügyi bizottságban ugyanis elhangzott egy ellenérv, hogy ennek majd meglesz a szolgálati útja, meglesz az a szolgálati szabályzat, ami esetleg szabályozza azt, hogy milyen tevékenységet, mikor köteles bejelenteni; azonban ez egy törvény. Ez egy kétharmados törvény, már az Országgyûlés hatáskörén kívül esik, és mi ebben támogattuk volna a Fidesznek azt a javaslatát, hogy legyen bizony az Országgyûlésnek valamilyen ráhatása a szolgálati szabályzatra. Ha viszont teljesen kívül esik a szolgálati szabályzat az Országgyûlésen, akkor viszont ebben a törvényben kellene néhány garanciális dolgot szabályozni.

Én ilyennek tekintettem ezt a javaslatot, hiszen az egész nemzetbiztonsági szolgálati tevékenység egyfajta jogellenes tevékenységet tett ezzel a törvénnyel jogszerûvé.

(13.50)

Ha ezt követõen a munkatárs maga észleli, hogy bármiféle jogellenes tevékenység folyik a szolgálatoknál, azt bizony legyen köteles bejelenteni, mert nem egy kört szabályoz a törvényjavaslat, hogy ha a szolgálat munkatársa bûncselekmény végrehajtására kap utasítást. Én most nem errõl a körrõl szeretnék beszélni, hanem olyan körrõl például, amikor külsõ engedélyhez kötött tevékenységet kezd folytatni a szolgálat és nincs meg a külsõ engedély. Ilyen esetben ha a szolgálati utat akarjuk betartatni a munkatárssal, lehet, hogy éppen a fõigazgató ellen irányulna ez a bejelentés, ami miatt mi nagyon fontos kérdésnek tartottuk azt, hogy bizony legyen ez kötelezése a munkatársnak, ha ilyet észlel a mûködésen belül.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage