Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az utolsó megállapítással kapcsolatban, amit képviselõtársam tett, egészen röviden az az álláspontunk, hogy mi nem így értelmezzük ezt a pontot, illetve ennek a szövegszerû megjelenítése számunkra nem egyértelmûen ezt jelenti; de ez a bizottsági vitában már elhangzott.

Két elõzõ kitétellel kapcsolatban szeretnék azonban szólni, amelyet képviselõ úr úgy fogalmazott meg, hogy szabadon garázdálkodhatnak információs bázisokban. Én megértem azt a régi reflexet, ami itt mûködhet és mûködik még nyilván nagyon sokakban az elmúlt sok-sok év gyakorlatából, esetleg személyes tapasztalatokból vagy hallomásokból táplálkozik, azonban ettõl a kijelentéstõl a mai szolgálatok vonatkozásában el kell határolódnom. Én semmi ilyennel nem találkoztam, mióta miniszter vagyok. Ugyanakkor nagyon fontosnak ítélem meg, hogy mindazon adatrendszerekbe, amelyekbe a törvény betekintésre lehetõséget biztosít a szolgálatoknak, a szolgálatok a törvényben rögzített módon információkat gyûjthessenek, illetve ezekbõl akár a rendszerek összekapcsolásával is mûködtethessenek.

El szeretném mondani, hogy egy-egy rendszer összekapcsolása nem azt jelenti, hogy akinek ügyesebb szoftverese van, az nyer plusz adatot, hanem azt jelenti, hogy van egy célhoz kötöttség, ami az ügyet takarja, amiért ezeket az információs rendszereket összekapcsolták, vagy az információt megpróbálják az adott rendszerbõl kinyerni. Így tehát az ügyhöz kötöttség kapcsán csak azokhoz az információkhoz nyúlhatnak hozzá - és kétségem sincs afelõl, hogy ezekhez fognak hozzányúlni; ezekhez viszont hozzányúlnak -, amelyekre szükségük van. Azért ezeknek a szolgálatoknak a mûködésében egyfajta nagyon szigorú belsõ rend és belsõ szabályozók határozzák meg azt a lehetõségkört, amivel élhetnek a napi munkájuk során.

Így tehát én remélem, hogy ezt a következtetést és feltételezést a jövõben nem kell veszélyforrásként kezelni, és ezért még egyszer szeretném kijelenteni, hogy ettõl a magam részérõl elhatárolódom.

A szolgálatok közötti együttmûködésrõl pedig csak annyit, hogy nem szükséges a titkosszolgálatokon belül ez az együttmûködési megállapodás a mi véleményünk szerint, hiszen a feladatkörök pontos meghatározása és ezeknek a napi gyakorlatban való mûködtetése egyértelmûen kijelöli azt az együttmûködési kötelezettséget, ami az egyes szolgálatok információcseréjére vonatkozik. És nem az a gyakoribb, hogy egymásnak önszántukból és önfeledten információkat adnak, hanem sajnos még mindig az, hogy az akár az egy felügyelet alatt tevékenykedõk is nagyon nehezen közelítenek egymáshoz, konspirációs okokból. És ezek a konspirációs okok nemcsak az intézmények között, hanem nagyon sok esetben egy-egy intézményen belül is éles határokkal mûködnek. Ezt, azt hiszem, a képviselõ úrnak nem nagyon kell mondanom, hiszen korábbi gyakorlata biztosan lehetõvé tette, hogy megismerje. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage