Wachsler Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

WACHSLER TAMÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. És köszönöm a miniszter úrnak, hogy még egy érvet adott nekem arra, hogy miért van szükség együttmûködési megállapodásokra. Többek között azért is szükség van, hogy ne az egyes titkosszolgálati tisztek jogos konspirációs igénye, hanem valamilyen magasabb szempontok határozzák meg, hogy az információk hogyan áramlanak oda-vissza. Ez a második megjegyzésre vonatkozóan.

Ami az információs rendszerekbe való betekintés problémáját illeti: a miniszter úr két dolgot állít. Az egyik az, hogyha nem sértik meg a törvényt, akkor nincsen semmi gond; és a másik pedig az, hogy nem fogják megsérteni a törvényt, tehát nincsen semmi gond. Nem sértik meg a törvényt, tehát nincsen semmi gond. Én ezzel mind a kettõvel egyetértek; az elhatárolódása ebbõl a szempontból nem velem szemben áll fenn, hanem egy fikcióval szemben. Azonban mind a kettõ csak lehetõséget tartalmaz, örömbeli lehetõséget és bizalmon alapul; én is úgy gondolom, a titkosszolgálatokban nincsen túlzott késztetés arra, hogy visszaéljenek ezzel a lehetõséggel. Amikor a nemzetbiztonsági bizottság tagja, illetve elnöke voltam, magam sem találkoztam egyetlenegy alkalommal sem, olyan pletykával sem, hogy erre sor került volna.

Tehát nem valamiféle konkrét információ inspirálta vagy információmorzsa inspirálta ennek a módosító indítványnak a beadását. De az továbbra is meggyõzõdésem, hogy a titkosszolgálatok jogkövetõ magatartás iránti elkötelezettségénél, amiben bízom és hiszek, tehát ennél erõsebb technikai garanciákra van szükség. Ezért javasoljuk azt, hogy ezeket az információs rendszereket technikailag ne lehessen összekapcsolni. Nem a technikai összekapcsolás igénye a jogos igény, hanem maga az információ, aminek az áramlását nem teszi lehetetlenné a módosító indítványom. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage