Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Wachsler képviselõ úr felszólalásához kapcsolódva: egyrészt azt szeretném mondani, hogy elvben azt gondolom, helyes igény az, hogy a különbözõ szervezetek között szülessenek együttmûködési megállapodások, és ezek, mondjuk, a nemzetbiztonsági bizottság számára a maga ellenõrzési jogkörében megismerhetõvé váljanak. Ugyanakkor azt hiszem, amit a miniszter úr mondott, az nemcsak a jóindulatnak a kifejezése, hiszen a törvény azért tulajdonképpen igen számos ponton tartalmaz garanciákat a mindenféle önkényesség, önkényes adatkezelés és önkényes információgyûjtés ellen.

(14.10)

Kezdve azon, hogy az adatkezelési rendszerek csak konkrét feladat céljából kapcsolhatók össze, és hogy a keletkezett adatok megsemmisítendõk; folytatva azon, hogy egyáltalán a nemzetbiztonsági hivatalok eljárása csak abban az esetben indul meg, hogyha valamilyen gyanúja fennáll a szolgálatok tevékenységi körébe tartozó vizsgálat, felderítés indokoltságának.

Ami pedig a biztonsági ellenõrzést illeti, itt részben a módosító indítványok következtében egyrészt azt is meghatározza a törvény, hogy ezek a biztonsági ellenõrzések milyen ütemben történhetnek, másrészt azt gondolom, hogy nem lehet biztonsági ellenõrzést végrehajtani azzal szemben, és ennek következtében az adatok pontosítása is értelmét veszti abban az esetben, hogyha az illetõ már nem tölt be ilyen állást. Tehát tényleg azt hiszem, hogy a garanciák azon múlnak, hogy betartják-e a törvényt. Most itt sem pusztán a szolgálatoknak és az éppen felügyelõ miniszternek a jóindulatáról van szó, hiszen a nemzetbiztonsági bizottságnak az egyik fõ feladata az, hogy ellenõrizze, követik-e a törvényt; a másik pedig, hogy a törvény az állampolgári jogok országgyûlési biztosát ruházza fel széles körû felhatalmazással az ellenõrzés tekintetében, és a adatvédelmi biztost még szélesebbel, hiszen az az adatkezelési rendszereket, a rendszerek mûködését is megismerheti.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage