Wachsler Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

WACHSLER TAMÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Azt gondolom, hogy az adatkezelési rendszereknek a problémája kicsit súlyosabb, mint a titkos információgyûjtés egyéb eszközeinek a problémája.

Emellett két érvet szeretnék még elmondani. Az egyik az, hogy egy adatkezelési rendszer azért veszélyes, pontosabban egy adatkezelési rendszerhez való szabad hozzáférés azért veszélyes, veszélyesebb, mint mondjuk, a lakásba való fedett behatolással való visszaélésnek a lehetõsége, mert ha egy adatkezelési rendszerbe hatolnak be illegálisan a szolgálat emberei, ott emberek százezreirõl juthatnak hozzá adatokhoz, csak a számítógép kapacitása szab határt annak, hogy hány emberrõl szereznek be információkat, míg más esetben ennek fizikai korlátai vannak.

A másik pedig az, hogy ez egy olyan terület, ez az egész számítógépes terület, ami egyrészt robbanásszerûen fejlõdik, rendkívül nehéz követni. Azt gondolom, hogy a titkosszolgálaton, illetve ezen a szférán kívül mozgó személyek közül nagyon kevesen vannak, akik versenyezni képesek ezen a területen. Elég, ha csak annyit mondok példaként, hogy a parlamenti számítógépes hálózat, ami egy eléggé jó szolgáltatást nyújtó számítógépes hálózat, információim szerint a képviselõk kisebb része számára nyújt naponta információt, viszonylag kevés ember van, akinek lehetõsége van és mégis él vele, azért, mert annyira bonyolult és nehéz ezeket a rendszereket kezelni. Ezen rendszerek mûködésével kapcsolatos garanciák között, mondjuk, a bizottságnak a mûködése számomra nem elégséges, a bizottság minden jóindulatának és lelkesedésének feltételezése mellett sem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage