Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõzõ és e vitaegységben vannak azok a módosító javaslataim, amelyek a harmadik cél megvalósítását szolgálják. Azaz azt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok ne zavarhassák oktalanul és jogtalanul az állampolgárokat, ne gyûjthessenek oktalanul és jogtalanul ellenük adatokat.

Az összesbõl csak egyet emelek ki, mert ez az egy jutott annak a sorsára, mint az elõbb egyrõl beszéltem, amikor mind a három bizottság teljes egészében elutasította, azaz még egyharmados többséggel sem támogatta.

(14.20)

Tessék, döntsék el önök, hogy jogos-e a módosító javaslatom, azaz mihez viszonyítva mit módosítottam!

A törvényi rendelkezés a következõt írja elõ - egyébként az 59. § (2) bekezdésérõl van szó -, olvasom az elsõ mondatot: "Az 58. § (1) bekezdésében meghatározott kivételes eljárás esetén a titkos információgyûjtést akkor is haladéktalanul meg kell szüntetni, ha a titkos információgyûjtés folytatását az engedélyezõ nem engedélyezi." Eddig szól az elsõ mondat. Állítsuk fel a tételt!

Bizonyos eset kapcsán a titkos információgyûjtést a fõigazgatónak gyorsan el kellett rendelni, majd késõbb kérte a megerõsítést a kijelölt bírótól vagy az igazságügy-minisztertõl. Valamilyen oknál fogva nem tudta meggyõzni a jogosságáról valamelyik felet, és ezek elrendelték a beszüntetést. Tehát az egyik oldalon van egy olyan személy, aki lehet, hogy valamit tett, de mivel nem tudta meggyõzni az engedélyezõ személyt, beszüntettek mindent. Tehát ez az egyik tétel.

Olvasom a második mondatot: "Ebben az esetben..." - és most még az eredeti törvényi szöveget olvasom - "... a titkos információgyûjtés során nyert adatokat az állam- és szolgálati titkot tartalmazó iratok megsemmisítési rendjére vonatkozó törvényi elõírások szerint haladéktalanul meg kell semmisíteni." Tehát az egyik oldal: lehet, hogy az illetõ személy mögött van valami, az eddig nyert adatokat mégis haladéktalanul meg semmisíteni.

Ehhez viszonyítva mit módosítottam én a második mondatban? Most már úgy olvasom fel, ahogy módosítva van: "Ebben az esetben..." - és innen kezdõdik a módosítás - ".., ha az adatgyûjtés befejeztével bizonyítást nyert, hogy szükségtelen volt az elrendelés, akkor..." - és most már megint az eredeti szövegét olvasom a rendelkezésnek - "... a titkos információgyûjtés során nyert adatokat az állam- és szolgálati titkot tartalmazó iratok megsemmisítési rendjére vonatkozó törvényi elõírások szerint haladéktalanul meg kell semmisíteni."

Tehát akkor állítsuk fel a második oldalt: van egy olyan személy, aki ellen adatokat gyûjtöttek, de bizonyítást nyert, hogy teljesen ártatlan, tehát szükségtelenek ezek az adatok. Tessék nekem megmondani, ezeket az adatokat miért nem lehet megsemmisíteni?! Amikor az egyik oldalon az áll, hogy lehet, hogy van valami mögötte - és mégis megsemmisítik az addig nyert adatokat. Tessék nekem megmondani, szükség van Magyarországon egy újabb KGB-irattárra?! Szükség van arra, hogy aki Magyarországon él és beleütközik valamilyen ok miatt a biztonsági szolgálatokba, azok akkor is megtartsák azokat az adatokat, amikor kiderült az adatszerzés során, hogy arra semmi szükség nem volt, teljesen ártatlan az az ember? Miért kell ezeket az adatokat továbbra is gyûjteni? Ez teljesen érthetetlen és értelmetlen számomra, és állítom, hogy ez törvénytelen is.

Mivel a további vitában már nem kívánok részt venni és a többi benyújtott módosító javaslatomat nem kívánom indokolni, engedtessék meg nekem még azt megjegyezni, hogy ha valaki teljes egészében átnézte azokat a módosításokat, amelyeket beadtam, úgy hiszem, abból tökéletesen azt a bizonyítást nyerhette, hogy ezek egyike sem irányult arra, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok mûködését lehetetlenné tegyék vagy gátolják. Én is azt akarom, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok tényleg nyerjék el azt a helyet, amit egy nemzet biztonságának a megõrzésében el kell hogy nyerjenek, ennek tegyenek tisztességesen eleget, de csak törvényi keretek között; és még óhajuk se legyen arra, hogy e törvényi keretek közül bármilyen körülmények között is kilépjenek. Ez volt az én célom. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage