Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyetlen dologgal szeretnék foglalkozni, amivel Kövér képviselõtársam felszólalásában foglalkozott; hol a határ az eszközök használatában, mi az, ami külsõ engedélyköteles és mi az, ami belsõ engedélyköteles, mert engedélyhez kötött tulajdonképpen ezeknek az eszközöknek a használata is.

A mai gyakorlat került rögzítésre, és ez a gyakorlat elég hosszú ideje mûködik így; és azt is el kell mondanom, hogy különösebb zökkenõk és gondok nélkül, nagyon szigorú nyilvántartások alapján és szigorú, rendszeres elszámolás alapján. Ugyanakkor nem lehet elvitatni, azt hiszem, senkitõl, egyetlen szakmától sem, hogy vannak olyan eszközök, amelyeket nyilvánvalóan szélesebb lehetõségek között, szélesebb körben, bár kontroll alatt, használjon föl. Ilyenek a belsõ engedélyköteles eszközök, amelyek nagyon szigorú belsõ szabályozás alapján, tehát valaki még véletlen se higgye azt, hogy egy ottani munkatárs gondol egyet és él ezeknek az eszközöknek a mûködtetésével, amirõl képviselõtársam szólt, mégis egy belsõ engedélyes rendszerben viszonylag egyszerûbben, hiszen a mindennapi munkához szükséges tevékenységekrõl és eljárásokról van szó.

Azok az eljárások, amik itt elhangzottak - megfigyelések, rögzítések, lehallgatások -, ezek mind olyan környezetben és olyan területen történnek, ami nem sérti sem a magánlakás, sem a személyes, mondjuk, levéltitkot, hanem egy nyilvános helyen figyelnek meg valamit, adott esetben az utcán követnek valakit, és ott rögzítenek bizonyos tevékenységeket. Ebbõl kifolyólag mi úgy ítéljük meg, hogy bár ezek nyilvánvalóan titkosszolgálati eszközök, hiszen az érintett tudta nélkül, rejtve történnek, mégiscsak abban a közegben történnek, ahol a mindennapjainkat éljük, és akármelyikünknek lehetõsége van ilyen eszközökkel élni, mint ahogy az egyre jobban, gombamód szaporodó magántársaságok is használják ezeket az eszközöket, sõt, sajnos sok esetben kellemetlenebbül, mint az állami szolgálatok.

Úgy ítélem meg tehát, hogy ami a törvényjavaslatban rögzítésre került és ahol a határt meghúztuk - és ez a határ persze bizalmi határ továbbra is -, megfelelõképpen mûködtethetõ és elegendõ garanciát nyújt arra, hogy a legdurvább, legkeményebb eszközök továbbra is külsõ engedélykötelesen, nagyon komoly ellenõrzés alatt és kontrollrendszerben legyenek csak mûködésbe hozhatók. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage