Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! "Ez csak a jéghegy csúcsa" - hangzott el a rádió egyik szombati mûsorában, az úgynevezett olajgate-ügy eddig feltárt tényeivel kapcsolatban. A kérdés a múlt hét keddje óta foglalkoztatja a közvéleményt, amikor is három ellenzéki párt - az MDF, a KDNP és a Fidesz - hat kérdést tett fel a kormánynak. Az érdemi válasz elmaradt, és a jéghegy víz alatt lévõ részérõl azóta sem sikerült semmilyen információt kapnunk. Válaszok és információk helyett egyesek vádaskodtak, mások politikai síkra próbálták terelni az ügyet vagy arról beszéltek, hogy érdekcsoportok harcába keveredett az ellenzék, amelyeknek léte már önmagában is elég okot szolgáltat arra, hogy a parlamentben foglalkozzunk a kérdéssel.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján kötelességünk volt feltenni a kérdéseket, azokat a kormánynak kötelessége megválaszolni. Jelenleg százmilliárdokról beszélünk, így lépnünk kell, vállalva a kockázatokat is. Ez alkotmányos és erkölcsi kötelességünk. Nem számolhatunk azzal, hogy feladatunk úgy is reménytelen, mert minden erõ és eszköz a kormány oldalán van. Erre csak Babits szavait tudom idézni: "Vétkesek közt cinkos, aki néma."

A hírekre éhes sajtó újabb és újabb botrányokra vár, pedig most a képviselõi kérdésekre kell válaszokat keresnünk. Senki sem válaszol arra, miért vannak Panamában és más adóparadicsomokban bejegyzett cégek az orosz- magyar kormányközi kapcsolatokban részt vevõ cégek között. Kik állnak ezek mögött? Miért mentették fel a kérdéseinket követõen 24 órán belül Hujber Ottót, ha minden olyan kristálytiszta? Miként mûködött az a tárcaközi bizottság, amelynek tagja volt? Miért vontak be tender nélkül magáncégeket államközi kapcsolatokba, ráadásul olyanokat, amelyekben egy miniszter fia vezetõ pozíciót tölt be, vagy éppen a cég tulajdonosa a miniszter házát építi? Õszintén mondom, örülnék, ha bebizonyosodnék: minden gyanúsnak tûnõ ügy mögött legfeljebb csak dilettantizmus vagy fatális véletlenek sorozata áll. Ám ehhez a feltett kérdéseket meg kell válaszolni, a feltárt összeférhetetlenségeket meg kell szüntetni és a tárcaközi bizottság eddigi munkáját nyilvánossá kell tenni.

Az orosz-magyar államadósság nem a kormányé, hanem az országé, és a köz ügyeiben a polgároknak joguk van tisztán látni - mi ezt szeretnénk elérni. Kell, hogy betekintést nyerjenek az emberek a gyanúsnak tûnõ dolgokba akkor, amikor olyan áldozatokat kérnek tõlük, mint amilyeneket most a szocialista- szabaddemokrata kormány kér, szinte elviselhetetlen terheket rakva az emberek vállára. Ha heteket lehet vitatkozni azon, hogy 44 vagy 48 százalék legyen az adó felsõ sávja, ami talán 15 milliárdot jelent a költségvetésnek, akkor kötelességünk tisztázni azt, hogy mi lesz a több mint 100 milliárd foritnyi orosz adóssággal. Mert nem ad felmentést az, hogy nem bonyolítottak le egyetlen üzletet sem a tárcaközi bizottság tagjainak olyan saját cégei, amelyeket tender kiírása nélkül bízott meg a kormány kormányközi kapcsolatok koordinálásával. Sõt, ellenkezõleg! Ez bizonyítja, hogy rossz cégeket választott ki a bizottság, olyanokat, amelyek nem alkalmasak a feladataik ellátására. Remélem, egyetértünk!

Nagyon fontos, hogy az orosz államadósságot hasznosítsuk, nagyon fontos, hogy az orosz olajszállításokat lehetõleg áruval ellentételezzük. De ennél sokkal fontosabb - és reméljük, ebben is egyetért velünk a kormány -, hogy ez hazánk, és ne titokzatos hátterû magáncégek hasznára valósuljon meg.

E kérdések fontosságára való tekintettel kérem a kormány képviselõit, segítsék a parlament és a közvélemény tisztánlátását. Kérem önöket, hogy tényszerû kérdéseinkre adjanak tényszerû válaszokat. Mindannyiunkat ezzel lehetne legegyszerûbben meggyõzni és nem propagandával. Ehhez tisztázni kell a jelenlegi helyzetet. Ezt nem teheti meg a kormány, mert érintett az ügyben. A miniszterelnöki vizsgálat az IKM segítségével folyik, pedig éppen ezt a minisztériumot kell vizsgálni. Ez sem járható út. Itt csak egy parlamenti vizsgálóbizottság tud objektív, megnyugtató és megbízható eredményeket adni, ezért bejelentem, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük. Meg kell néznünk, hogy mi van a jéghegy vízbõl kilátszó csúcsa alatt, ha nem akarjuk, hogy örök gyanú lengje körül az ügyet, vagy a késlekedés miatt a nyomok mindörökre eltûnjenek.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage