Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Fritz Péter, a Szocialista Párt országgyûlési képviselõje néhány nappal ezelõtt a Reggeli Délvilágban egy nyílt levelet intézett Pancza István országgyûlési képviselõhöz, a Kisgazdapárt megyei elnökéhez és Kovács Kálmán országgyûlési képviselõhöz, a Kereszténydemokrata Néppárt megyei elnökéhez.

Ha erre a nyílt levélre válasz született volna, akkor természetesen ezt a hozzászólásomat - napirend elõtti felszólalásomat - nem tettem volna meg.

Fritz Péter a következõket írta és a következõkre kért választ. A Reggeli Délvilág 1995. november 27-i és 28-i számában megjelent egy makói és egy hódmezõvásárhelyi tudósítás. Ebben rokon gondolatok fogalmazódtak meg a Kisgazdapárt közgazdász szakértõjétõl, Gidai Erzsébettõl és a Kereszténydemokrata Néppárt hódmezõvásárhelyi polgármesterétõl - országgyûlési képviselõtõl -, Rapcsák Andrástól.

Ebben a két nyilatkozatban, két interjúban a következõk szerepeltek. Közös mondanivalójuk az volt, hogy hazánkban 1989-ben nem volt rendszerváltás, új, igazi rendszerváltásra van szükség, amit csak diktatórikus eszközökkel - szükségállapot, fegyveres forradalom, fellépés a diszkriminatív, félfasiszta gazdaságpolitika ellen - lehet elérni. Ezért vállalni kell az országnak a teljes leszakadást a világ fejlett gazdasági központjaitól.

Tisztelt Országgyûlés! Fritz Péterrel együtt teszek fel három kérdést az érintett két párt vezetõinek. Elõször: demokratikus parlamenti pártok képviselõi komolyan gondolják-e és kívánják-e az alkotmányosságot, a jogállamiságot semmibe vevõ diktatórikus rendszerváltást, beleértve a szükségállapotot vagy akár a fegyveres forradalmat. Másodszor: ebben a mai válságos gazdasági helyzetben használ-e a nemzetnek, ha egyesek felelõtlenül félfasiszta rendszerrõl, hazaárulásról, a szociális intézményrendszer átalakítása kapcsán eutanáziaprogramról beszélnek. S végül harmadszor: kik tartoznak a haza megmentését sürgetõ pártok, mozgalmak sorába, kikre bízhatjuk jövõnket, lányaink és fiaink jövõjét.

Ezekre a kérdésekre azért várunk választ, mert a két párt prominens politikusainak a szájából hangzott el, s úgy gondolom, hogy mivel eddig Fritz Péter nem kapott a helyi nyilvánosságban választ, helyes, ha ezt önök az Országgyûlésben teszik meg.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage