Rab Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAB KÁROLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ma a világon mindenhol, legalábbis a fejlett és normális világban, kötelezõ visszaadni az iskolai tankönyveket. Magyarországon évente körülbelül 8-10 milliárd értékben dobnak el minden évben könyvet, mert megszûnt az a rendszer, amely Magyarországon is volt, hogy év végén vissza kell adni a könyveket.

Ma a költségvetés csak kétmilliárd forintot ad iskolai tankönyvtámogatásra, ezen kívül a szülõknek még 6-7 milliárd forintjába kerül ez minden évben.

Azt szeretném a jelenlegi indítványommal elérni, hogy azt a 860 forintot, amit ma jelenleg a tanulók kapnak, csak az iskolai tankönyvtárba bevételezhetõ tankönyvekre lehessen fordítani, amit még egyszer kell használni, gyakorlatilag ez 1720 forintot jelent, ha legalább még egyszer használják. Természetesen a tankönyveken több változtatni való van mind fizikai állapotukon, tehát hogy tartósabbak legyen, mind azon, ami egyébként a tankönyvkiadók érdeke, hogy tele legyen firkálva a könyv, hiszen akkor évente kell eldobni. Ezt meg kell szüntetni, a tankönyv nem munkafüzet.

Van néhány olyan változtatás, amivel a mai tankönyveket 3-4 évig is lehet használni. Ebben a pillanatban a szülõk számára gyerekenként egy-két-három ezer forint is megtakarítható. Ma tudok olyan iskoláról, ahol 2-3 évvel ezelõtt ezt a munkát elkezdték, s 67 százalék a tankönyv-visszaforgatás. Több olyan iskolát tudok, ahol 20-30-40 százalékot értek el, ez annyit jelent, hogy ott gyerekenként egy-háromezer forint a megtakarítás.

Szeretném, ha végre ebben az országban sem vágnánk ki minden évben a szemétbe több milliárd forintot. Ezzel az apró lépéssel most ezer, kétezer forintot lehet a szülõknek megtakarítani. Ezért kérem, hogy szavazzák meg az indítványomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage