Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság önálló indítványaként a T/1744. számon benyújtott törvényjavaslatot és a sürgõs tárgyalást a kormány szükségesnek tartja és támogatja. Az indokokról a szociális bizottság elnöke beszélt. Sajnálatos módon nem elõször fordul elõ, hogy a társadalombiztosítási alapok késve nyújtják be az esedékes - jelen esetben a jövõ évi - költségvetési javaslatukat.

Még annyit szeretnék jelezni a tisztelt Háznak, hogy az ismétlõdõ tapasztalat birtokában szükségesnek látszik az, hogy majd az 1996. évi költségvetési javaslat tárgyalása során gondolkodjon el a Ház azokon az intézkedéseken, pontosabban azokon a garanciákon, amelyek hasonló helyzet kialakulását megakadályozzák. Nevezetesen módosítani szükséges a társadalombiztosítási alapok költségvetésének elkészítési rendjét, hogy még egyszer ne kerülhessünk ilyen helyzetbe. Tehát például ha az önkormányzatok egy meghatározott határnapig nem készítik el javaslataikat, akkor a törvény a kormányt hatalmazza fel a pénzügyi alapok költségvetésének Országgyûlés elé történõ terjesztésére; ugyanis jelenleg a kormánynak erre nincsen felhatalmazása.

Egyebekben pedig a szociális bizottság által elmondott indokok figyelembevételével és abban a körben, amelyrõl maga a javaslat szól, szeretném a tisztelt Házat a kormány támogatásáról ismételten biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage