Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A 4. pontban terjesztettem elõ javaslatot, amellyel az elõterjesztõ nem értett egyet. Ezzel kapcsolatosan szeretnék egy kutatási anyagból néhány idézetet elmondani.

Az egyik, ez közismert: az 1991. évi IV. törvény szerint a munkaerõpiaci szervezet irányításában helyi önkormányzatok is közremûködnek. A kutatási anyag megállapítása szerint a fenti jogi szabályozás és jogi környezet kevés ennek a kérdésnek a tisztázásához, illetve az önkormányzatok szerepének tisztázásához.

Egy másik anyag folytatja tovább. Kérdés tehát, hogy valóságos partnerei lehetnek-e az önkormányzatok a munkaerõpiaci szervezetnek az érdekegyeztetési mechanizmus egész rendszerében - amire az a válasza az anyagnak, hogy nem, illetve esetlegesen csak mérsékelten.

A következõ megválaszolandó probléma, hogy az ország települési térségi sajátosságai, a térségek közötti differenciák mennyiben tudnak tükrözõdni egy, az önkormányzatok és a munkaerõpiaci szervezetet magában foglaló speciális rendszerben. Ennek eddig még a körvonalai sem bontakoztak ki, mondja az anyag, illetve az Országos Munkaerõpiaci Tanáccsal kapcsolatosan megjegyzi, hogy továbbra sem tisztázottak az önkormányzati oldal, az önkormányzati szövetségek részvételi lehetõségei.

Nos, ezt a kutatási anyagot a Munkaügyi Minisztérium megbízásából állították össze, illetve a múlt héten volt ennek záró tárgyalása, szintén a Munkaügyi Minisztériumban. Ezek után nem igazán értem, hogy a Munkaügyi Minisztérium miért nem támogatja a javaslatot. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage