Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Módosító indítványaimat a vita e szakaszában a 30. §-hoz nyújtottam be, mégpedig a regionális mûsorok frekvenciájának biztosítása érdekében. Ezt kívánom önöknek indokolni.

A törvény életbelépését követõen, amennyiben az elfogadásra kerül, a Magyar Rádió ugyanúgy szolgáltathat körzeti közszolgálati mûsort, mint eddig, vagyis valamely országos mûsorából kihasított frekvenciahelyen és idõben. Aki ismeri ezt az állapotot, tudja, hogy az ilyen lebegtetett megoldás nem igazán, vagy sokszor semmire sem jó. Az érdekek egészen más irányba húznak, jelesül a fõvárosi közszolgálati rádiózás irányába. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a meglévõ hét körzeti stúdió helyzete évek, évtizedek óta nem rendezõdött.

A fejlesztések mindig szubjektív alapon történtek. Minden elhatározás ellenére nem jutottak a regionális mûsorok saját frekvenciához, sem pedig versenyképes technikához, megfelelõ anyagi forrásokhoz. Adásidejük napi 3-4 óra idegen frekvencián. A hallgatókért folyó versenyben a hátrányuk behozhatatlan, ezért a felszabadított frekvenciák mellett hamarosan létük kérdõjelezõdhet meg. Nem lehet válasz erre, hogy a Magyar Rádió vezetõin múlik sorsuk. Ez nem szubjektív döntések köre. A törvény objektivitásán múlik jövõjük.

A körzeti közszolgálati kötelezettséget a törvénynek kell kimondania. A törvénytervezet jelenlegi formájában tartalmazza a közmûsor-szolgáltató stúdiókat, de ezek megszületése kétséges, hiszen a reklámidejük egyenként érthetõen korlátozott. Ennek ellenére mûködésfenntartási jelleggel nem részesülhetnek a Mûsor-szolgáltatási Alapból, csupán eseti kegyosztásban.

Aligha kell bizonyítanom, hogy a térségi rádiók az ország egyes vidékein ezer szállal kötõdnek a határon túli területekhez is. Sok tekintetben egy szigetközi vagy nyírségi ember élete gazdasági, társadalmi, kulturális szempontból közelebb áll a csallóközihez vagy a máramarosihoz netán, mint egy budaihoz. E tekintetben a helyi regionális közszolgálati rádió és televízió a szellemi javakhoz tartozik, és emellett hatékonyan szolgálja az árukínálatot is.

Kérem önöket, hogy támogassanak e módosító indítványom elfogadásában. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage