Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Eddig hallgatva a vitát, valóban volt egy olyan érzésem, hogy eleve elrendeltetett. Eleve elrendeltetett, mert igazából a legtöbb módosító javaslatot benyújtó négyes szerzõpárosból senki nincs itt.

Kivel vitatkozik az ember? Remélem, mégsem a jegyzõkönyv számára fogom elmondani a gondolataimat, hanem esetleg meghallgatásra is találnak szavaim az értõ fülekben.

Nem koncepcionális módosító javaslatokat nyújtottam be. Mindössze három olyan paragrafussal foglalkoztam és foglalkoznék majd most, amelyek a magyar közszolgálat egyik alapintézményével, a Magyar Távirati Irodával foglalkoznak, és megpróbálják bizonyos módon a Magyar Távirati Irodát preferált helyzetbe hozni a rádiózással és a televíziózással kapcsolatban.

Nevezetesen az együttes jelentés 70. pontja alatt találják meg képviselõtársaim az elsõ módosító javaslatomat. Ez kimondaná azt, hogy a hírmûsor-szolgáltatást végzõ közszolgálati mûsorszolgáltatónak és közmûsor- szolgáltatónak rendelkeznie kell a Magyar Köztársaság nemzeti hírügynökségének hírszolgáltatásával.

A Magyar Köztársaság nemzeti hírügynöksége a Magyar Távirati Iroda. Döntõ többségében az adófizetõk pénzébõl tartja fenn az állam, hogy az állampolgárok, az intézmények objektív, hiteles tájékoztatást kapjanak elsõsorban a Magyarországon történt eseményekrõl, másodsorban pedig a külvilág eseményeirõl.

Akkor, amikor a mûsorszolgáltató vállalatok jellegérõl vitatkozunk, azt hiszem, mindenképpen szükséges, hogy törvénybe iktassuk az objektív tájékoztatási kötelezettség mint fõszabály mellett, hogy a Magyarországon mûködõ mûsorszolgáltató vállalkozások, hírmûsor-szolgáltatást végzõ közszolgálati mûsorszolgáltatók elsõdlegesen próbálják meg igénybe venni a Magyar Távirati Irodát. Arra a híranyagra támaszkodjanak, amelyet egy költségvetési pénzbõl fenntartott intézmény szolgáltat, és amelynek az objektivitásához, pártatlanságához kétség nem férhet. Ha ez a cél megvalósul, úgy gondolom, nem lehet ellentétes az ország érdekével, nem fogja befolyásolni a jó értelemben vett médiapiacot.

Ellenkezõ esetben viszont megtörténhet az, amit évek óta tapasztalunk, hogy egyre kevesebben veszik igénybe a Magyar Távirati Iroda szolgáltatásait. Magyarországról és a magyar eseményekrõl külföldi szolgáltatók adnak híreket, és ezeknek a híreknek az objektivitása magyar szempontból már megkérdõjelezhetõ.

Ezeknek a híreknek sok esetben olyan mögöttes információtartalmuk van, amelyek Magyarországról részben kedvezõtlen képet adnak, részben pedig a magyarországi lakosságot is félreinformálják. Akkor, amikor ez a törvény megpróbálja rendezni, mint ahogy a címe is mutatja, a rádiózást és a televíziózást, véleményem szerint valamilyen módon - miután a híranyag összefüggésben van a rádiózással és a televíziózással - kapcsolnunk kellene a Magyar Távirati Iroda szolgáltatását ezekhez a szolgáltatásokhoz és nem kizárólagosan kimondani, hogy csak ezekre a hírekre támaszkodhatnak ezek a mûsorszolgáltatók, de utalni kell a törvényben, hogy elsõdlegesen a Magyar Távirati Iroda legyen az az intézmény, amelyet igénybe vesznek ezek a közszolgálati mûsorszolgáltatók.

Ezért kérném képviselõtársaimat, adott esetben ezt a módosító indítványt, amely igazából pártsemleges, amely igazából nem befolyásolja a médiát mint hatalmat, támogassák majd. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage