Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Csak kapcsolni szeretném a felszólalásomat Sepsey Tamás képviselõtársam felszólalásához, mert illeszkedik az általa elmondottakhoz. Tulajdonképpen a 79. §, amely az üzemben tartási díjjal foglalkozik - és én errõl kívánok szólni -, mintha ehhez a mérhetetlen pazarláshoz keresett volna forrást.

A törvényjavaslat sajnálatos módon gondoskodik a mûködés komfortos feltételeinek biztosításáról. Azt a konkrét ötletet, amelyet ezzel kapcsolatban megfogalmaz, felháborítónak és elvetendõnek tartjuk. Eszerint ugyanis az üzemben tartási díjat lényegében egy újabb adó fórumaként vetné ki sokszor többszörösen is a fogyasztókra. Az fizet tehát tv- és rádió- elõfizetési díjat, akinek nem tv-je, illetve rádiója van, hanem egyáltalán villanyórája. Akinek például hétvégi háza, netán olyan garázsa is van, aholva az áram be van vezetve, ily módon háromszoros díjjal járul hozzá a pazarló gazdálkodású közszolgálatók eltartásához.

A közszolgálati mûsorszolgáltató anyagi helyzetét nem a lakosság sarcolásával és vegzálásával kell egyensúlyban tartani. Egészen elképesztõ ez a megoldás, miszerint a fogyasztóknak kell bizonyítania, hogy esetleg nincsen mûsorvevõ készüléke. Ez egyébként rendkívül nehezen bizonyítható, hiszen minden helyszíni szemle csak egy adott idõpontra tisztázhatja esetleg ezt a kérdést.

Mindezek alapján teljesen más díjképzésre volna szükség. Köszönöm, elnök úr.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage