Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy gondolom, hogy a magyar nyelvben az elkótyavetyélés többet jelent mint áron aluli értékesítést. Nyilván a sajtóból értesülhetett arról, hogy a villamosenergia- és a gázszektornál összességében közel 200 százalékos árfolyamon került értékesítésre az itt lévõ vagyontárgyaknak az a része, amelynek esetében sikeres tranzakciót hajtottunk végre.

Tehát úgy gondolom, hogy ezzel a szóhasználattal jó lenne már felhagyni, mert nem elkótyavetyélésrõl, hanem nagyon jelentõs, a vagyontárgyak értékét is minõsítõ és a vevõt is minõsítõ árról van szó.

A másik: nagyon jól hangzik, de már nagyon sokszor elmondtam és kénytelen vagyok most is megismételni, hogy az áremelés és a privatizáció között nincs semmilyen összefüggés.

1993-ban, akkor is nyilván a szükségtõl vezéreltetve, az akkori kormány 70 százalékban határozta meg a szükséges áremelés mértékét, mely sajnálatos körülmények folytán nem került végrehajtásra. Ennek az áremelésnek az inflációval növelt értékén történõ intézkedés, amirõl ön beszélt, elkerülhetetlen.

Ön szólt arról, hogy egy nyereséges és az államnak bevételt jelentõ szektor értékesítése történt. 16 milliárdos veszteséggel mûködik a magyar villamosenergia-rendszer egésze, nem azért, mert mûszakilag, szakmailag nem alkalmas, hanem azért, mert az árak az önköltségi ár alatt vannak. S ha már az áraknál tartunk, nem 8 százalékos haszonnal, hanem 8 százalékos tõkearányos, adózás elõtti nyereségrõl szól a kormányhatározat, a kettõ között úgy gondolom, hogy lényeges különbség van. Ez az összeg viszont szükséges ahhoz, hogy a jövõben biztonságos energiaellátás legyen Magyarországon, tehát az üzemeltetõ, a vevõ olyan bevételhez jusson, hogy a fejlesztésekre is legyen elegendõ fedezete. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage