Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Legelõször szeretném megköszönni valamennyiüknek azt a felelõs vitát, ami a mai napon elhangzott a területfejlesztésrõl és -rendezésrõl szóló törvényhez kötõdõen a magyar parlamentben. Egyetértek azzal, hogy talán szerencsésebb lett volna, ha több idõt tudunk szentelni erre akár az expozéban, akár más idõben. Én mégis azt gondolom, az a legfontosabb, hogy ez a törvény minél hamarabb és minél nagyobb konszenzussal megszülessen. Mi, a magunk részérõl mindent ennek rendelünk alá, és a konszenzust nem véletlenül és nem viccbõl mondom.

Sokan - itt a Házban is és más helyeken is - bírálták és bírálni fogják ezt a törvényt, amely valóban egy picit intézményteremtõ törvény. Én azonban azt gondolom, ha a parlament elõször hoz területfejlesztésrõl és -rendezésrõl szóló törvényt, illik, hogy a törvény-elõkészítõ és a törvényhozó a minél nagyobb társadalmi és szakmai konszenzus felé törekedjen. Minket ez vezérelt ebben. Nem vezérelhet más, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ezen kompromisszumkeresés közepette elõfordulhat, hogy bizonyos körülmények, bizonyos koherenciák nem úgy jelentkeznek a törvényben. Ez a törvény azáltal válik valósággá, hogy a magyar társadalom gazdasági, önkormányzati szereplõi teszik azzá, és csak akkor válik valósággá, ha õk maguk elfogadják ezt és akarják. Ezért mind az ágazati szakmai kompromisszumokat, mind a politikai, mind a területi kompromisszumokat igyekszünk kialakítani és nagy örömünkre szolgál, hogy a hozzászólások java része is ebbe az irányba megy.

Szeretném külön megköszönni a Szabad Demokraták Szövetségének azt a felelõs gondolkodást és kompromisszumkötést, amelynek eredményeként - mint ahogy errõl Wekler Ferenc képviselõ úr is beszámolt - tegnap lényegében meg tudtunk egyezni. Azt gondolom, ez egyáltalán nem arra vonatkozó megegyezés, hogy a szakmai kompromisszumokat akartuk volna felülírni. Szó nincs errõl! Pontosan arról a felelõs gondolkodásról van szó, amelyet a Ház többi pártja is képviselt ebben. Egyetlenegy mondat erejéig itt szeretnék visszautalni és kérni Balsay István képviselõtársamat egyetlenegy dologra: hogy ne címkézze a törvényt. Ezt nagyon szeretném kérni. Ez nem tanácstörvény, ez a területfejlesztésrõl és -rendezésrõl szóló törvény. Elfogadjuk és értjük akár az õ kritikáját, akár a Fideszét. Elfogadjuk és értjük politikailag azt a törekvést, amellyel apróka éket próbál verni a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Szocialista Párt közé. Szeretném elmondani, hogy a kormányzaton belül kiváló a viszonyunk Lotz miniszter úrral, és meg fogjuk valósítani az Országos Területfejlesztési Tanács keretében is azt a felelõs együttmûködést, amelyet eddig is gyakoroltunk.

Tehát azt szeretném kérni, hogy a részletes vita kapcsán, amennyiben segítséget óhajtanak tõlünk, abban szívesen segítünk, hogy szakmai értelemben is jók legyenek a javaslatok, amelyekre továbbra is nyitottak vagyunk.

Szeretném elmondani, természetesnek tartom azt, hogy az elkészült módosító indítványoknak, amelyeket a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Szocialista Párt beterjeszt, valamennyiünk számára nyitottaknak kell lenniük, és ebben az értelemben természetesnek tartom azt is, hogy a többi párt ehhez kötõdõen megfogalmazhatja véleményét, és szívesen vesszük, ha ezt megteszik.

Remélem, hogy azok a javaslatok, amelyek a pártok részérõl érkeznek, ugyanolyan felelõsen fogják jobbítani ezt a törvényt, mint ahogy azt eddig is tették a kollégáink.

Arra vonatkozóan, hogy valóban ez a törvény nevében területfejlesztési és - rendezésrõl szóló törvény, vagy vidékfejlesztési törvény kellene hogy legyen. Számomra talán a regionális politikáról szóló törvény lenne a legkedvesebb, elsõsorban azért, mert szilárd meggyõzõdésem, hogy a törvény nem visszafelé, hanem elõre visz. Elõre visz a magyar közigazgatásban, az Európai Unióra való felkészülésben. Ez a törvény nem a múltat írja, hanem Magyarország önkormányzati és területpolitikájának jövõjét. Ezért születik, és ezért remélem azt, hogy a viták ellenére minél nagyobb konszenzussal.

Még egyszer megköszönöm önöknek a felelõs vitát és kérem, hogy a részletes vitában a javaslataikkal javítsák ezt a törvényt, járuljanak hozzá a kompromisszumos elfogadásához. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage