Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Öt frakció vezérszónokának tárgyszerû és konstruktív észrevételein túl Lányi Zsolt képviselõ úrnak, a Független Kisgazdapárt vezérszónokának az észrevételei alapvetõen bírálták az elõterjesztést, és rossznak minõsítették. Én ezzel a minõsítéssel nem tudok és nem is akarok vitatkozni, hiszen nem konkrét tények bírálatáról volt szó, hanem jelzõk hangzottak el, jelzõkkel pedig nem lehet és nem is érdemes vitatkozni.

Mint ahogy nem kívánok vitatkozni a képviselõ úrnak azon utalásával sem, amely a Honvédelmi Minisztérium költségvetésére vonatkozott, és úgy szólt, hogy a tárca fejezeti szintû költségvetésébõl körülbelül 50 százalék jut a minisztériumra és 50 százalék a Magyar Honvédség más szervezeti egységeinek bérére, dologi kiadására és egyéb költségeire.

Ez olyan nagy mértékû tévedés, amiben nem tételezek fel szándékosságot, inkább csak nyelvbotlást, ezért nem akarok vele vitatkozni, csak tényként közlöm, hogy a minisztérium részesedése a tárca költségvetésébõl 2 százalék. Viszont vitatkoznom kell, illetve pontosítanom kell a képviselõ úrnak azt az észrevételét, amely úgy szólt, hogy az illetménytáblázat módosulásában egy olyan tendencia fedezhetõ fel, hogy inkább a magasabb beosztásokban lévõk illetménye emelkedik nagyobb mértékben, feltételezhetõen azoké, akik a minisztériumban és a parancsnokságokon dolgoznak, és kevésbé emelkedik azoknak az illetménye, akik a csapatoknál dolgoznak.

Meg kell nézni ezt az illetménytáblázatot, pontosan fordítva van: az alacsonyabb beosztásban dolgozó, szolgáló hivatásos katonák illetménye 50-60 százalékkal emelkedik, ha ez a táblázat életbe lép, a magasabb beosztásokban szolgáló hivatásos katonáké pedig 0-10 százalékos mértékben. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage