Tóth István Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! "A legtöbb mutató szerint Magyarország fejlett és jól mûködõ oktatási rendszert mondhat magáénak: a részvételi arány mind az iskoláskor elõtti, mind a tanköteles korú népességben igen magas, továbbá a magyar gyerekek teljesítménye a nemzetközi felmérésekben, különösen matematikában és természettudományokból kiváló."

E mondatok a Világbank tanulmányában a napokban jelentek meg. Az ország népe viszont másfél éve mást sem hall az ön véleményeként, mint hogy túl sok a pedagógus, és az ország erõn fölül költ az oktatásra. Azt állították, hogy az európai átlaghoz képest 20-25 százalékos pufferálás van a pedagógusok körében.

A Világbank tanulmányában ez az úgynevezett európai átlag nem fedezhetõ fel, vagy ha van is ilyen, azt úgy tûnik, egyetlen nyugati ország sem követi, mert például az egy pedagógusra jutó diákok létszámát vizsgálva láthatjuk, hogy ez a középiskolák vonatkozásában Magyarországon 13,5, Ausztriában 10, Dániában 10,7 és Hollandiában is 15,9. Nem kívánjuk elhallgatni, hogy Írországban ez 17,2. De ha már a NAT 6+4+2-es rendszerének bevezetésével Andorrát és részben Gibraltárt követtük, a színvonal tekintetében miért nem a szomszédos Ausztria és az oktatásáról híres Dánia a példa számunkra?

Tisztelettel kérdezem tehát a miniszter urat, hogy olvasta-e e nevezetes tanulmányt, és ha nekünk nem hitt éveken át, hajlandó-e eddigi véleményét korrigálni az ön által is nagyra becsült Világbank tényei alapján, vagy inkább e számokat szeretné megváltoztatni.

Érdeklõdéssel várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage