Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Képviselõ úr, önmagáért az beszél, amit a képviselõ úr mondott, nevezetesen: a tények makacs dolgok, és bizony egy parlamenti képviselõt sem mentesít a képviselõsége az alól, hogy ismerje ezeket a tényeket.

A képviselõ úrnak is tudnia kell azt, hogy - ellentétben azzal, amit elmondott az elõzõekben - a központi költségvetés ráfordításai a beterjesztett költségvetési javaslat értelmében az elkövetkezendõ évben is jelentõsen nõnek a közoktatásra. Ez a költségvetési kiadásoknak a tavalyi közel 107 milliárdról az idei közel 140 milliárdra való emelését jelenti. Ez igen jelentõs növekedés, melyben a normatívanövekedések is benne vannak.

(14.10)

Tehát nem arról van szó, hogy a költségvetés próbálná a maga forrásait visszaszorítani vagy kevesebbet fordítana arra a területre, ami - még egyszer szeretném hangsúlyozni - igen nagy ráfordítást kap évek óta, sõt évtizedek óta Magyarországon.

De hogy egy másik témára is utaljak, amit a képviselõ úr mondott: az iskolabezárások sem ettõl függenek - nagyon jól tudja a képviselõ úr -, hanem például attól, hogy az elmúlt idõszakban, az elmúlt közel tíz évben mintegy 300 ezerrel csökkent Magyarországon a gyerekszám. És bizony az a szomorú, hogy miközben csökkent a gyerekszám, növekedett a pedagóguslétszám... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) ..., és az iskolákban a tanítás hatékonysága csökkent. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage