Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársak! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem valószínûleg kicsit ismétlésnek is hat, de mégis fel kell tennem. Alig csillapodtak le a kedélyek az egész ország lakosságát részben megmosolyogtató, részben felháborodását kiváltó búzaügyletek, búzaeladás terén kialakult állapotok miatt - hogy tudniillik a termés több mint kétszeresét elõre eladták -, ezt korrigálva a miniszter úr leállította az exporttámogatást a búzakivitelek esetében. Most valóban mintha kevesebb búza menne kifele. De bezzeg a magyar kereskedõk vagy talán maffiák nem ismernek lehetetlent! Azóta nem szállítanak búzát - legalábbis nagy mennyiségben -, de lisztet annál bõvebben, gondolván arra, hogy ez mégsem búza, ebbe talán bele sem tudnak kötni.

Igazam alátámasztására hadd hívjam fel a miniszter úr figyelmét Fejér megyére, amelyrõl köztudott, hogy nem a nagy búzatermelõk közé sorolható, és mégis november hónapban csak vasúton, csupán két malomból a kiszállított liszt mennyisége 910 tonna, vagyis több mint 90 vagon. Összesen hat nagyobb malom mûködik a megyében. A fent említett liszt záhonyi kiléptetéssel ment a FÁK "országába".

Tudomásom szerint a jelenség országosnak minõsíthetõ, sõt a nagyobb búzatermelõ megyékbõl ennél többet is szállítanak. Személy szerint engem is megkerestek ilyen ügyben - és bizony nekik sem kevés, mintegy 60 ezer tonna liszt lett volna az igényük. Ugyanakkor arról is tudok, hogy vannak olyan malmok, ahol már lassan gondot okoz az üzemeltetés is - alapanyag, azaz õrölnivaló híján.

Kérdezem a miniszter urat, nyugodtak lehetünk-e abban, hogy '96 aratásáig elég lesz-e a búzakészlet, és ehetünk-e magyar búzából készült kenyeret. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage