Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Igen, biztosítva van a mindennapi kenyerünkhöz szükséges búza az országban. Ebben az esztendõben 1 millió 100 ezer hektárról 4 millió 600 ezer tonna búza került betakarításra a KSH adatai szerint. Ez az elõzõ esztendõhöz képest nagyobb területrõl valamennyivel kisebb termést jelent.

A 4 millió 600 ezer tonna búzából körülbelül 2 millió tonna búzára van szükség a kenyérsütéshez, lisztkészítéshez és a vetõmagokhoz - ami egyébként szintén biztosított volt az õszi vetéseknél -, és mintegy 2 millió 600 ezer tonnát lehet felhasználni az állatok takarmányozására és az exportra.

Az idei termésbõl számításaink szerint legfeljebb 2 millió tonna búza kerül exportra, mégpedig ez év december 31-éig van erre lehetõségük azoknak, akik korábban kiviteli engedélyt kértek. Számításaink szerint nem hagyja el az országot olyan mennyiségû búza, ami a hazai ellátást veszélyeztetné - marad tehát kenyérsütésre.

A búza és a búzaliszt világpiaci ára jelentõs mértékben megemelkedett, ez javította az exportértékesítési lehetõségeket. A hazai fogyasztó védelme érdekében a Földmûvelésügyi Minisztérium javaslatára október 12-étõl nem adunk ki engedélyeket, de december 31-éig a korábban kiadott engedélyek érvényben maradnak. Ha ez nem lenne elegendõ, ha mégis netalán végsõ soron, valamilyen különleges okból rászorulnánk, akkor pedig lehetséges lesz vámkedvezménnyel vagy másként búzát importálni. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage