Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A nemzeti alaptantervrõl van szó, egy sok vitát kiváltott dokumentumról. Ezt sokan vitatták, én magam is azon az állásponton voltam, hogy nem jó az a koncepció, amit a kormány végül is elfogadott, de ezt tette magáévá a Horn-kabinet. Szeretni nem kell ezt a nemzeti alaptantervet, de mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy megismerhessék a magyar pedagógusok, és eljuthasson minden iskolába. Errõl van itt szó.

Három héttel ezelõtt már vitatta a parlament azt az eléggé szerencsétlen megoldást, hogy a nemzeti alaptanterv kinyomtatására Wilhelm József és Kuncze Magdolna kapott megbízást, aki - mint tudjuk - a belügyminiszter úr húga. Õk azt nyilatkozták a Népszabadságban, hogy versenytárgyaláson nyerték el ezt. A bevételrõl, a megbízási díjról üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoztak. Ön itt a parlamentben nyilatkozott errõl és kijelentette, hogy 7 millió 350 ezer forint volt. Az MKM, vagyis a minisztérium egy másik illetékese pedig úgy nyilatkozott az újságoknak, hogy nem volt pályázat, hanem felkérték ezt a bizonyos céget.

Ön a parlamentben megadta az okát annak is, hogy miért kellett fölkéréssel és nem pályázattal elintézni ezt a dolgot. A szavait idézem: "A feltételünk az volt, hogy a kormánydöntés utáni 21. napon jó minõségben ennek a könyvnek - mármint a nemzeti alaptantervnek - el kell jutnia az iskolákhoz." Ebbõl azt gondolhatnánk, hogy a sietség volt az oka. Viszont az MKM egy másik képviselõje azt mondja, hogy még '94-ben megbízást kapott Kuncze Magdolna és Wilhelm József cége, a Korona Kiadó ennek a könyvnek a kiadására. Nem tudjuk, hogy itt mi az igazság.

Három kérdésem van. Miért Kuncze Magdolna és Wilhelm József kapott megbízást a nemzeti alaptanterv kinyomtatására? Mikor kapták azt a megbízást? Miért nem pályáztatták meg ezt a munkát?

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage