Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! 4 300 000 tonna körüli kukoricatermés várható ebben az esztendõben. Ez az adat a statisztikai osztály 1995. november 29-i elõzetes adatain alapul.

A kukorica termésátlagok az egyes országrészek esetében nagy eltérést mutatnak: a Dunántúlon körülbelül 5,4 tonna, a Duna-Tisza közén 3,9 tonna, Észak-Magyarországon pedig 3,4 tonna hektáronként. Ez a termésmennyiség várhatóan elmarad az 1994-es esztendõtõl.

Tényleges, pontos, végleges, 100 százalékos adataink nincsenek, és nem is lesznek, hiszen ön is tudja, hogy a termelõk egy része nincs ilyen adatszolgáltatásra kötelezve.

Az állatállomány takarmányszükségletének biztosítására körülbelül 3 millió 700-3 millió 800 ezer tonna kukoricára van szükség, így véleményünk szerint, figyelembe véve ezt a felhasználást, a kukoricaexport árualap mennyisége 300 ezer tonna körül lehetséges.

November 4-én a gabonapiacon a búzánál kialakult helyzet és a kukorica világpiaci árának emelkedése miatt élelmezési és ipari célú kukorica csak kiviteli engedéllyel vihetõ ki az országból. Kiviteli engedélyek kiadására a fenti idõpont óta nem került sor.

Az idei termésre vonatkozó exportengedélyezés új rendjének kialakítása folyamatban van, elsõsorban és szinte kizárólag pályázati rendszert kívánunk alkalmazni, de a bevezetésükre csak akkor kerülhet sor, hogyha ez a hazai állattenyésztõk érdekeit nem sérti. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage