Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm miniszter úr válaszát. Remélem a számok jók. Azt még mindig nem tudom világosan, hogy mit jelent az, hogy "szinte kizárólag pályázat alapján lehet exportálni".

Vagy azt kell kimondanunk, hogy pályázat alapján lehet exportálni, és ilyen és ilyen pályázati feltételek vannak, vagy azt kell mondani, hogy nem lehet, mert ebbõl a gazdák megint azt szûrik le, hogy megint nem lesz nekik pénz.

Én egyébként azért sürgetem a gabonamérleget, mert a gazdák általában - és itt tényleg azt mondom, hogy általában - pénzhiányban szenvednek, és ha nem tudják, hogy lesz-e export, illetõleg a világpiacra kimehetnek-e a termékükkel vagy sem, kénytelenek lesznek eladni hazai nyomott áron a kukoricát, és ugyanaz történhet vele, mint a búzával.

Miniszter úr nagyon jól tudja, hogy ma már a világpiacon közel 200 dollár a búza ára. Annak idején a gazdáktól ezt körülbelül egyharmad áron vásárolták fel. Ne játsszuk el ezt a kukoricával, ha lehet, és amilyen gyorsan csak lehet, valós információkkal lássuk el a gazdákat, mert ennek nagy értéke van. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage