Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ismert az ország nyilvánossága elõtt, hogy önök a legutóbbi héten lényegében a nemzeti vagyon legjellemzõbb vagyontárgyait elkótyavetyélték. Elég ha arra utalok, hogy a Budapest Bank eladása most van napirenden, mégpedig messze a valóságos értéke alatt, olyannyira, hogy csupán a feketekonszolidáció értékének megközelítõ árért kívánják áruba bocsátani a Budapest Bankot, de ugyanakkor azt mint üzleti titkot kezelik, és noha a választási idõszakban azt ígérték, hogy átlátható privatizációt fognak majd a társadalom elé tárni, most olyannyira eltitkolják a privatizációs adatokat, hogy azok még elõttünk sem ismeretesek.

Az ÁFI-ra vonatkozó jogszabályok megváltoztatásával, konkrétan a 1988. évi VI. törvény, tehát a gazdasági társaságokról szóló törvény legjelentõsebb rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésével, a csõdeljárásról, a felszámolási eljárásról, a végelszámolásról szóló törvényeknek a végelszámolásról rendelkezõ részét nem kell betartani, így megint egy igen jelentõs, sok milliárdos vagyont úgy tüntetnek el, hogy Rodolfo nem tudta úgy eltüntetni a kalapjából, cilinderébõl.

Folytathatnám a sort az elektromos ipari vállalatok és szolgáltató vállalatok, továbbá a Tigáz eltüntetésével. A kérdéseink:

Miért kótyavetyélik el a legjelentõsebb állami vagyont? Számoltak-e ennek hátrányos következényeivel, az export drágulásával és a lakosság ellehetetlenülésével?

Milyen nyilvánosságot biztosítanak önök a privatizációnak, ha annak legjelentõsebb tényei sem válhatnak ismertté nemcsak az ország nyilvánossága elõtt, hanem az Országgyûlés tagjai elõtt sem.

Várom megtisztelõ válaszait. (Taps.)

(14.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage